Hóbagoly érkezett a Budakeszi Vadasparkba

Hóbagoly érkezett a Budakeszi Vadasparkba

A csehországi Ostravából érkezett Bella nevű hóbagollyal bővült a Budakeszi Vadasparkba állománya. A ritkaságnak számító állatot már a nézőközönség is megtekintheti.

Bár a Budakeszi Vadaspark fő feladatának főleg a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített fajok bemutatását tekinti, a érdeklődők már ezelőtt is találkozhattak olyan, a magyarországi állatkertekben ritkán érzékelhető rendkívüli fajokkal, mint a jávorszarvas és a bölény. Ilyen ritkaságnak számít most az egyéves Bella is – közölte a park sajtótájékoztatóján.

A hóbaglyok az északi tundravidékeken élnek, így Magyarországon igen ritka vendégnek számítanak. A Kárpát-medencében csak akkor sikerült pár kóborló példányt megfigyelni, mikor is a hóbaglyok az északi területeken nem találtak elegendő táplálékot.

A vadaspark új lakója egyedül érkezett, ám az elképzelések alapján a tojónak nemsokára egy hím társa is akad ezután. A vadaspark gondozói bíznak benne, hogy a hóbagolypár később fiókákkal is megörvendezteti ezután a park közönségét.

A fokozottan védett hóbagoly megközelítően ötven-hatvan centiméter magas, és másfél-két kilogramm tömegű. Fészkét a nyílt tundrán valamilyen magaslatra, dombtetőre vagy sziklák tetejére, esetleg földmélyedésekbe építi. A hóbagoly a tojásait május-júniusban költi ki, fészke átlagosan négy-kilenc tojásból áll, de táplálékbőség során akár tizennégy tojást is költhet.

A többi ragadozómadárhoz hasonlóan a hóbagoly hímjei is kisebbek a tojóknál, de a két nemet a tollazatuk színezetéről is meg lehet különböztetni: ameddig a hímek felnőtt tollazata csaknem teljesen fehér, addig a nőstényeké a fejükön feketén pettyezett, a hátukon ugyanakkor sávozott. Más nagytestű madarakhoz hasonlóan a hóbaglyok is igen hosszú életűek, akár tíz évet is elélhetnek.

mti