Hét magyar indulóval rendezik a David Popper Internacionális Csellóversenyt

Hét magyar indulóval rendezik a David Popper Internacionális Csellóversenyt

Magyarországot 7 gordonkás képviseli a David Popper Internacionális Csellóversenyen, amit november 11. és 15. közti időszakban bonyolítanak le meg Várpalotán.

A megmérettetésre idén 24 országból 75 csellista jelentkezett, Magyarországot 7 gordonkás képviseli, rajtuk kívül Kínából, Dél-Koreából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Brazíliából, a Fülöp-szigetekről és Malajziából is érkeznek versenyzők – közölték a szervezők sajtótájékoztatóján.

A zenei versenyen a 9-23 éves korosztály elemei öt korcsoportban, két fordulóban mérik össze tudásukat.

A 7 tagú internacionális zsűri elnöke Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, professzor emeritus, tagja Bellyeiné Horváth Györgyi gordonkatanár, Mérei Tamás gordonkaművész, Susan Moses, Kangho Lee, Matias de Oliveira Pinto és Zdzislaw Lapinski csellóprofesszorok lesznek.

Az előző versenyek nyertesei olyan kimagasló tehetségű csellisták voltak, mint Várdai István vagy a román Andrei Ionita, akik később a Csajkovszkij-gordonkaverseny győztesei lettek.

Ebben az évben két korábbi győztes – Várdai István és Jacob Shaw – tanítványa is a versenyzők közt megjelenik.

Különdíjként a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar koncertlehetőséget kínált egy-egy versenyzőnek, a Skandináv Csellóiskola vezetője, Jacob Shaw – aki a III. Popper verseny egyik győztese volt – mindazonáltal 3 napos iskolai részvételt kínált fel egy csellistának.

A kétévenként megtartott csellóverseny a 19. századi cseh gordonkaművészről, a Magyar Királyi Zeneakadémia tanáráról kapta a nevét. Az internacionális verseny fő támogatója Várpalota Település Önkormányzata.

mti