Hatezer-ötszáz hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen

Hatezer-ötszáz hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen

Több mint hatezer-ötszáz hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben a Szegedi Tudományegyetemen – közölte Szabó Gábor rektor a Tisza-parti településben.

A felvételi eredményekről tartott sajtótájékoztatón az akadémikus kijelentette, a magyar felsőoktatás élvonalába tartozó egyetemek stratégiája az, hogy a hazai jelentkezők számának demográfiai okok folytán bekövetkező csökkenését határon túli diákokkal pótolják.

A kiosztott sajtóanyag alapján a 2017-es központi felvételi eljárás eredményeként 5725 új hallgató kezdheti el tanulmányait az SZTE-n. Közülük 3672-en alap-, 775-en mester-, 906-an osztatlan, 372-en egyetemi szakképzésre jutottak be. Állami ösztöndíjas képzésen 4679, önköltséges finanszírozási formában 1046 új hallgató tanul szeptembertől a szegedi felsőfokú intézményben.

A rektor kiemelte, az informatikai képzési tájék minden meghirdetett szakján kiemelkedően nő a modern hallgatók száma, teljességében a tavalyinál 20 százalékkal többen, 782-en kezdik meg tanulmányaikat.

Karsai Krisztina nevelési rektorhelyettes kijelentette, a magyar egyetemi intézményekhez hasonlóan az SZTE is két éve indította el a duális képzéseit, ősztől nyolc ilyen szakra vettek fel a hallgatókat az egyetem.

A professzor közölte, mindinkább nagy sláger a távoktatás, melyet első alkalommal tíz éve hirdetett meg az SZTE Gazdaságtudományi Kara. Az egyetem a közeljövőben tervezi más szakokon is ilyen képzések indítását.

Forgács Tamás, az SZTE Tanárképző Center irányítója kifejtette, némileg növekedett az osztatlan tanárképzésre felvettek száma. A legkedveltebb az angol, a történelem és a magyar párosítása más szakokkal – tudatta.

A sajtóanyag alapján Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban előreláthatólag 196 új határon túli hallgató érkezik a szegedi egyetemre. Mellettük több száz határon túli diákot várnak az önköltséges idegen nyelvű képzésekre is. Ezeken a szakokon most is zajlik a felvételi eljárás, de várhatóan e képzéseken a hallgatók száma meghaladja a 670-et.

mti