Gyerekbarát vs. állatbarát áruk

Gyerekbarát vs. állatbarát áruk

A Samsung Életünk a házi kedvencekkel címmel megjelent tanulmánya elénk tárja milyen technológiai preferenciákat részesítenek előnyben azok az európaiak, akik kiskedvenceikkel osztják meg otthonukat. A téma kapcsán végzett kutatás esetén a megkérdezettek több mint fele (56%) vélte úgy, hogy a modern műszaki megoldás segíthet a háziállatok közérzetének javításában, ezenfelül aktívan tartásában, miközben 52%-uk alapján nem kizárólag egészségükre lehet jó hatással, de a szeparációs szorongás csökkentésében is szerepet játszhat.

A felmérés azt mutatja, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik az „állatbarát” modern műszaki megoldások iránt. A megkérdezettek több mint fele (52%) úgy gondolja az állatbarát technológiának is alapvetőnek kell lennie az okosotthonokhoz kapcsolódó tárgyak és szolgáltatások tekintetében.

Az eredmények alapján, az európai háztartásokban napjainkban már több háziállat él, mint gyermek A felmérésből az is kiderül, csaknem kétharmaduk (63%) szeretett családtagként tekint kiskedvencére. Ezáltal nem meglepő, hogy a szülőkhöz és gyerekeikhez hasonlóan a háziállatok is befolyásoló tényezővé váltak az otthoni élet alakításában és a kulcsfontosságú vásárlási döntések befolyásolásában:

A válaszadók majdnem fele (47%) elismerte, hogy változtatott otthona kialakításán a háziállatok kényelme érdekében.

A megkérdezettek majdnem egyharmada (32%) egyetértett abban, hogy háziállatuk befolyásolta őket egy új háztartási gép megvásárlása alatt.

Az előbbihez hasonló arányban (30%) ismerték el, hogy a háziállat befolyásolta őket a maguknak szánt technológiai konstrukció megvásárlása alatt.

A kutatásból kiderült, hogy a modern műszaki megoldás iránt fogékony állattartók nagyon sok okból kifolyólag használnák örömmel az állatbarát modern műszaki megoldást, kezdve a háziállatok utáni porszívózástól (53%), az automatizált etetésen át (49%), a nyomonkövetésig (48%). Azok közül, akik már használnak valamilyen modern műszaki megoldást, a legnélkülözhetetlenebb szempontként a háziállatok biztonságát (36%), saját nyugalmuk biztosítását (36%) és kényelmük növelését (33%) nevezték meg.

„Az európai háztartásokban több házikedvenc él, mint gyerek. Ez mindazonáltal hatással van a vásárlási döntéseinkre is, és formálja a technológiához való viszonyunkat is. Ennek köszönhetően, nemcsak az embereket tartjuk szem előtt termékeink fejlesztése alatt. A technológiánk a háziállatoknak is szól. Tudjuk, hogy sok ember szeretett családtagként tekint háziállatára, így még mindig olyan technológiákat fejlesztünk, amelyek optimalizálják otthonainkat a háziállatok részére, hogy boldogabb és egészségesebb életet élhessenek.” – közölte Benjamin Braun, a Samsung Europe alelnöke.

A háziállatok boldogságának és egészségének megőrzése – bármi áron

Egy olyan időszakban, amikor sok háztartás kezdi meghúzni a nadrágszíjat a növekvő háztartási kiadások folytán, az európai kisállattartók továbbra sem kötnek kompromisszumot, ha kiskedvenceikről van szó.

A felmérésben részt vevők 59%-a mondta, hogy nem tervezi a háziállatokra fordított kiadások csökkentését, amíg a többség (61%) első alkalommal más jellegű áldozatokat hozna, mielőtt fontolóra venné a háziállatokra szánt kiadások csökkentését.

A megkérdezett állattulajdonosok nagy része előbb csökkentené kiadásait minden mással kapcsolatban, példának okáért a közüzemi szolgáltatások (27%) és a társasági események (40%) kapcsán, mintsem az állattársaikra fordított kiadásaikat.

A legtöbb állattartó részére a legnagyobb gondot a magányosság jelenti

Mivel a járvány után sokan visszatértek az irodákba, nagy gondot jelentett az állattartók részére, hogy hosszabb időre hagyják otthon egyedül, magányosan a kisállataikat. A válaszadók csaknem fele (46%) aggódik amiatt, hogy háziállata elmagányosodik, és ez a szám a fiatalabbak körében egyre nő – a 18-34 éves tulajdonosok fele (50%) vallotta be ezt az aggodalmat.

Igazság szerint a háziállatok otthonhagyásával kapcsolatban a háziállatok magányosságával és unalmával kapcsolatos aggodalmak felülmúlják az olyan aggodalmakat, akárcsak a háziállat gondozásának költségeit és a háziállatok által a házban, a bútorokban vagy a kertben okozott károkat. A válaszadók kétötöde (40%) mondta, hogy most, hogy a világjárvány folytán elrendelt korlátozások megszűntek, jobban aggódik háziállatai folytán.

Úgy tűnik, hogy sok aggódó állattartó a technológiához fordul segítségért: a válaszadók közel fele (48%) kiskedvencünk elmagányosodása ellen modern műszaki megoldás megoldást használ.

„Otthonaink egyre intelligensebbé és összekapcsoltabbá válnak. Mikor is ezeket az összekapcsolt ökoszisztémákat fejlesztjük, az a család minden tagjának szól, legyen szó akár gyerekekről, akár kiskedvencekről. A SmartThings Pet Care megfelelő környezetet nyújt az állattartók részére. Ha példának okáért a háziállat SmartTag-et visel, a gazdája egy térképen láthatja, hogy éppen hol tartózkodik, és akár egy dallamot is lejátszhat neki, hogy visszahívja. A JetBot MI+ porszívónk integrált kamerájával mindazonáltal bármikor ellenőrizhetik kiskedvenceiket, amíg otthonuktól távol vannak, sőt, távolról bekapcsolhatják nekik a tévét vagy a világítást is.” – hangoztatta Benjamin Braun, a Samsung Europe alelnöke.

A modern műszaki megoldás jövője a háziállatok részére

Az állattartók optimisták a modern műszaki megoldás nyújtotta előnyökkel kapcsolatban. Ez az optimizmus ellenben nem nélkülöz némely fokú óvatosságot – midőn a saját privát eszközeik tekintetében, a tulajdonosok is biztosak akarnak lenni, hogy háziállataik biztonságban vannak a digitális világban is.

Mindemellett a tanulmányból kiderül, hogy a kisállattartók igényt tartanak a szüntelen innovációra. A válaszadók több mint háromötöde (62%) alapján a háziállatbarát funkciók ugyanolyan fontosak, mint a gyermekbarátok, ameddig közel fele (49%) azt szeretné, ha az elkövetkezendő időszakokban több háziállatbarát modern műszaki megoldást fejlesztenének ki.

„Amennyire otthonaink egyre intelligensebbé és jobban összekapcsolttá válnak, a háziállatainkról való gondoskodást is forradalmasítani fogják a korszerű okos modern műszaki megoldások, amelyek nemcsak a saját mindennapi életünk és rutinjaink köré épülnek, hanem mindazoknak a háziállatoknak a mindennapjaira is, amelyekkel megosztjuk otthonunkat – közölte Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas, a Glasgow-i Egyetem állat-számítógép interakcióval munkálkodó trénere, aki közreműködött a 2022 Életünk a házi kedvencekkel című tanulmány elkészítésében is. – Mihelyt a fiatalabb generációk mindinkább elfogadják az okoseszközöket, és miközben a háziállatokat tartó emberek száma is növekszik, a háziállatokra tervezett nagy tudású modern műszaki megoldás továbbfejlesztése lesz a következő lépés.”