Georgiai film nyerte a kolozsvári Transilvania Internacionális Filmfesztivált

Georgiai film nyerte a kolozsvári Transilvania Internacionális Filmfesztivált

A georgiai-német-francia koprodukcióban készült Az én boldog családom (Chemi bedinieri ojakhi) című film nyerte a kolozsvári Transilvania Internacionális Filmfesztivált (TIFF).

A film készítői a Kolozsvári Nemzeti Színházban tartott esti ünnepélyes díjátadó gálán kaphatták meg a trófeát és az ezzel járó 15 ezer eurós pénzjutalmat. Az internacionális zsűri – melynek Muhi András magyar filmrendező is tagja volt – egyhangú szavazással választotta ki a georgiai filmet a versenybe benevezett 12 alkotás közül. Az idén bemutatott, Nana Ekvtimisvili és Simon Gross rendezők által jegyzett film főhőse egy 52 éves nő, aki azzal lepi meg az egy lakóhelyben lakó többgenerációs családját, hogy bejelenti: elköltözik hazulról.

A gálán életműdíjat osztottak ki a TIFF szervezői Alain Delon francia filmlegendának. Delon a TIFF díszvendégeként volt ott az Egy zsaru bőréért című 1981-es filmje szabadtéri vetítésén Kolozsvár Főterén. A 81 éves filmcsillag érkezését hatalmas kíváncsiság övezte. Egy sajtótájékoztatón kijelentette: úgy érzi, jobban szeretik Romániában, mint Franciaországban.

A kolozsvári filmfesztivál keretében magyar napot is tartottak, amelyen Enyedi Ildikó Berlinben Arany Medvét nyert filmjét, a Testről és lélekrőlt, mitöbb Hajdu Szabolcs Karlovy Varyban Kristály Glóbusszal jutalmazott Ernelláék Farkaséknál című filmjét is vetítették.

mti