Folytatódik a szegedi science park kialakítása

Folytatódik a szegedi science park kialakítása

Folytatódik a szegedi lézeres kutatóközpont (ELI-ALPS) szomszédságában a science park kialakítása – közölte az innovációs és technológiai miniszter Szegeden.

Palkovics László Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterrel a lézeres kutatóközpontban tett látogatását követően újságíróknak kijelentette: a akadémiai és innovációs park megvalósításának első lépése már megtörtént, lőszermentesítették az egykori szovjet laktanya területét.

A következő lépés a befektetők Szegedre vonzása, ehhez a minisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hozzájárulást biztosít – jelezte a politikus.

A science parkban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) több ingatlanberuházást is megalkot, többek között egy inkubációs központot formál ki. Az építkezésekre azért van szükség, mert az egyetem helyszűkével küzd, míg egy sor olyan projektet sikerült Szegedre hozni az elmúlt időszakban, amelyeknek egyedi helyigényük van – mondta Palkovics László.

A miniszter ezek közt említette a járműipari kutatásokat, azonfelül egy a nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárás kidolgozását, amely az SZTE és az ELI-ALPS együttes projektje.

A kormány ezt a programot 3,6 milliárd forinttal segíti, a kutatások elindultak, várhatóan novemberben rendezik meg azt a konferenciát, amelyen az első mérési eredményekről beszámolhatnak – tudatta a politikus.

Palkovics László nyomatékosította, a science park kialakításával nemcsak a kormánynak és az egyetemnek vannak tennivalói, hanem az önkormányzatnak is. A külső infrastruktúra, a közúti csatlakozás, a tájék víz- és gázellátásának kiépítését fel kellene gyorsítani.

A miniszter kitért arra, a szegedi lézeres kutatóközpont 2020 végére lesz teljesen működőképes, akkortól tudja kiszolgálni a Föld minden részéről érkező tudósok kutatási igényeit. Az intézet működéséhez létfontosságú forrásokat a kormány biztosítja, de ennek a feladatnak az ellátására már elkezdődött egy konzorcium létrehozása.

mti