Fénycsapdák fejlesztésével védenék magyar tudósok a termesztett gombákat a gombaszúnyogoktól

Fénycsapdák fejlesztésével védenék magyar tudósok a termesztett gombákat a gombaszúnyogoktól

Fénycsapdák fejlesztésével védenék magyar szakemberek a termesztett gombákat a gombaszúnyogoktól.

A gombatermesztésben a kétszárnyúak rendjébe tartozó gombaszúnyogok tekinthetők a legveszélyesebb kártevőknek. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK), az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a különféle hullámhosszúságú fény a gombaszúnyogok szervezetére, azonkívül viselkedésére. A vizsgálat célja, hogy hatékony fénycsapdázási módszereket fejlesszenek ki a termesztett gombakultúrák védelmére.

Az eredményeket összefoglaló tanulmány a Scientific Reports című folyóiratban jelent meg.

Mint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) közleményében olvasható, a mezőgazdaságban a gombaszúnyogok többnyire csak marginális kártevőnek számítanak, kártételük akkor válhat jelentőssé, ha igen nagy számban szaporodnak fel. A gombatermesztésben viszont alaposan nagy károkat képesek okozni ezek az apró, fekete színű, törékeny repülő rovarok.

Mivel a gombaszúnyogok fejlődéséhez a legnélkülözhetetlenebb környezeti feltétel a nedves, nyirkos élőhely, a gombatermesztés kimondottan ideális életteret nyújt számukra akár teljes évben. A kifejlett rovarok az eltérő gombás és bakteriális betegségek kórokozóit hurcolják szét a termesztőházon belül, amíg a lárvák a termesztett gombák termőtestét károsítják. Így nemcsak Magyarországon, de a világon mindenhol küzdenek a gombaszúnyogok ellen.

„Az egyoldalú növényvédőszerhasználat következtében már régen megjelentek rezisztens, ezenfelül toleráns populációk külföldön, mindent összevetve a kémiai szerek már nem állandóan biztosítanak legelőnyösebb védelmet a kártevők ellen” – mutat rá a közleményben Kecskeméti Sándor, az ATK akadémiai segédmunkatársa.

Az összegzés alapján hazánkban konvencionális, kémiai készítmény már nincs is engedélyezve a heterogén termesztett kultúrákban, és új készítmény megjelenésére sem lehet számítani.

Mivel a termesztett gombák sebes fejlődése nehezen összeegyeztethető a növényvédőszerek élelmezésegészségügyi várakozási idejével, így Magyarországon a termesztésben fonálférgeket használnak a gombaszúnyogok ellen. Az információ alapján ugyanakkor gondot okoz, hogy ezek a készítmények sem biztosítanak egész védelmet.

A termesztők így agrotechnikai megoldásokkal próbálják gyéríteni a kártevőket: sárga ragacslapokat vagy ragasztócsíkokat helyeznek el a termesztőház alkalmas pontjain, tetejébe ultraibolya fényű csapdákat is kihelyeznek a folyosókra és termesztőblokkokba.

Az Európai Unió 2030-ra ötven százalékkal szeretné csökkenteni a kijuttatott növényvédőszerek mennyiségét, ennek érdekében a mezőgazdaságban az alternatív, vegyszermentes védekezési eljárások fejlesztését kell szorgalmazni. A termesztők használnak ugyan ultraibolya fényű fénycsapdákat, azt ellenben ezelőtt még nem vizsgálták, hogy a csapdák által kibocsátott sugárzás igazán hatékony-e, valamint van-e olyan más spektrális tartomány, amely hatékonyabban vonzza a gombaszúnyogokat.

A tudósok most az egyik leggyakoribb gombaszúnyog (Lycoriella ingenua) spektrális érzékenységét és a fényhez való vonzódásának hullámhosszfüggését vizsgálták kísérleteikben.

„Aprólékosan megvizsgáltuk, hogy miként függ a gombaszúnyog fényhez való vonzódása a fény hullámhosszától és intenzitásától, ezt követően arra az érdekes eredményre jutottunk, hogy a vonzódás hullámhosszfüggése intenzitásfüggő: igen alacsony fényintenzitások mellett a zöld spektrális tartomány, amíg magasabb fényintenzitások során az ultraibolya tartomány bizonyult a legvonzóbbnak” – érvelt Egri Ádám, az ÖK akadémiai munkatársa.

A közelmúltban megjelent tanulmányban közölt vizsgálati eredmények alapján olyan fénycsapdákat kívánatos alkalmazni a termesztőházakban, amelyek az ultraibolya spektrális tartomány mellett a zöld tartományban is sugároznak. Az információ alapján a szakemberek a későbbiekben egy ilyen, a korábbiaknál hatékonyabb fénycsapa kifejlesztésével szeretnék támogatni a gombatermesztőket a gombaszúnyogok elleni védekezésben.

mti