Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli a pécsi szívcentrum

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli a pécsi szívcentrum

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Centerének Szívgyógyászati Klinikája, a jubileumi ünnepségen a szívcentrum két évtizedes történetét, fejlődését és eredményeit is bemutatják.

Az egyetem közleményében azt írta: a szívcentrum megnyitása óta nagyfokú mértékben mérséklődött a régióban a szívinfarktusos megbetegedések és halálozások száma.

Az intézmény regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumként, több mint kétszáz dolgozóval 1999 nyarától funkcionál, minden évben 7500 fekvőbeteget lát el. A klinika kardiológiai szakambulanciáján minden évben 47 ezer a vizsgálatok száma.

Az elmúlt húsz évben a klinika szívsebészeti munkacsoportja több ezer koszorúér-áthidaló műtétet, szívbillentyűműtétet és vegyített nyitott szívműtétet végzett el. Pillanatnyilag egyre nagyobb számban folynak a mellkas kis metszésével végzett műtétek, a fejlődés irányát mindazonáltal jelzik a mellkas megnyitása nélküli endoszkópos szívműtétek.

Kitértek arra, hogy a klinikán rendelkezésre áll többek között szívkatéteres berendezés, de potenciál nyílik összetett szívsebészeti műtétekre, ereken elvégzendő diagnosztikai vizsgálatokra, nagyérműtétekre, érprotézisek beültetésére, amellett szívtranszplantációra való felkészítésre is.

A jubileumi eseményen alapítók, korábbi igazgatók is felszólalnak.

mti