Felismerik barátaik hangját a vízilovak

Felismerik barátaik hangját a vízilovak

Egymás felismerésére használják messzire eljutó hangjukat a vízilovak. Egy afrikai rezervátumban végzett új tudományos felmérés alapján a tülkölő hang nyújt támogatást megkülönböztetni a barátot az ellenségtől, és valószínűleg az egyes egyedeket is felismerik általa.

A vizsgálat vezetője, Nicolas Mathevon, a Saint-Étienne-i Egyetem munkatársa alapján a vízilovak széles hangrepertoárral rendelkeznek: morgó, bömbölő, sikongató, ziháló, tülkölő hangokat adnak ki, pedig keveset tudni társas kommunikációjukról – írja a BBC.com.

Egymás felismerésének képessége segíti az egyedek közti társas kapcsolatokat – mutatott rá a szakértő.

A vízilovak kommunikációjának jobb megértése érdekében a francia szakember a mozambiki Maputo vadrezervátumban élő állatok hangját rögzítette. A felvett ziháló, tülkölő hangokat tavak partjáról visszajátszotta, hogy lássa, hogyan reagálnak rá más egyedek. Eredményeiről a Current Biology című akadémiai lapban számolt be.

Mathevon arra jutott, hogy a vízilovak meg tudják különbözteti a barátokat, szomszédokat és idegeneket a hangjuk alapján. Úgy véli, hogy azon túl, hogy megkülönböztetik a barátot az ellenségtől, az egyedek közt is különbséget tudnak tenni – bár ebben nem lehetnek teljesen biztosak a szakemberek.

Az állatok észrevehetően agresszívabban reagáltak az idegen vízilovak hangjára: gyorsabb, hangosabb és gyakoribb hangokat adtak ki, és gyakran mutatták be jellegzetes területvédő magatartásukat, a trágyapermetezést.

Mathevon alapján releváns megismerni a vízilovak biológiáját és viselkedését ahhoz, hogy minél jobban el lehessen kerülni az állatok és az emberek közti konfliktusokat.

Az ismeretek segíthetnek a faj megőrzésében is, a vadon élő vízilovakat tudniillik gyakran költöztetik egyik helyről a másikra, hogy a lehető legegészségesebben tartsák a populációt. A kutatómunka arra inspirálhatja az állatvédelemmel foglalkozókat, hogy készítsenek felvételeket az áthelyezendő állatok hangjáról, hogy a helyi egyedek hozzájuk szokhassanak még a költözés előtt.

A nílusi víziló (Hippopotamus amphibius) vadon még nem veszélyeztetett faj, de egyedszáma villámgyorsan kevesebb lesz. Minden évben több száz ember halálát okozza vízilótámadás.

mti