Felfedező kutatásokra 12 milliárd forint pályázati pénzt ítélt meg az NKFI

Felfedező kutatásokra 12 milliárd forint pályázati pénzt ítélt meg az NKFI

Felfedező kutatásokra 400 magyar tudós összesen 12 milliárd forintot nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal pályázatain – közölte a szervezet sajtótájékoztatóján.

Az információ alapján a források egyharmadát fiatal tudósok nyerték el, akik kutatói életpályájukat és önálló kutatásaikat Magyarországon kezdik meg. Az elnyert források a természeti és társadalmi jelenségek megismerését célzó új módszerek, eljárások kidolgozását és internacionális kutatási programok kezdeményezését ösztönzik.

Mint írják, a 2015-ös 7,9 milliárd forintról untalan növekedéssel idén 16,5 milliárd forintra növekedett a felfedező kutatási programokat ösztönző pályázatok keretösszege, ebből 12 milliárd forintos keretösszegre hirdetett most eredményt az NKFI Hivatal. Az állami szervezet pályázatai a kutatói életpályát megkezdő posztdoktorokat, az önálló kutatást elindító és kutatócsoportot alapító fiatal kutatókat, sőt még a tapasztaltabb kutatókat éppúgy patronálja. A felhívásokra összesen több mint 1100 művel pályáztak.

A pályázatok értékelése anonim szakértők bírálatai alapján, szakértői zsűrik és tudományterületi kollégiumok részvételével zajlott. A szakterületi kollégiumok értékelésre és rangsorolására vonatkozó javaslatát az NKFI Hivatal új elnöke, Birkner Zoltán változtatás nélkül jóváhagyta, miután lezárult a kormányzati feladatstruktúra változásából fakadó átadás-átvétel és az ezzel járó adminisztrációs munka.

A posztdoktori kiválósági programban (PD_18) a már akadémiai fokozattal ellátott, de kutatói pályáját most kezdő 68 szakember nyert pártfogást három évre. A tapasztaltabb tudósok részére kiírt témapályázaton (K_18) 6,5 milliárd forintból 192 új kutatási projekt elindítását támogatják, amíg a 40 év alatti fiatal kutatóknak meghirdetett témapályázat (FK_18) keretében 93 új projekt kezdődhet összesen 2,9 milliárd forintos támogatással.

A nemzetközileg egyaránt példás eredményeket elérő kutatócsoportoknak kiírt felhívásban (KH_18) 26 pályázatot fogadtak el összesen csaknem 500 millió forintos támogatással. A magyar és határon túli kutatócsoportok együttműködését ösztönző kutatási témapályázaton (NN_18) 18 pályázó nyert összesen csaknem 670 millió forint patronálást.

A legtöbb, összesen 49 sikeres pályázat a Eötvös Loránd Tudományegyetemről (ELTE) érkezett, összesen 1,38 milliárd forint hozzájárulást elnyerve. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) intézményeinek rangsorát az MTA Természettudományi Kutatóközpont vezeti 21 támogatott projekttel, 0,72 milliárd forintnyi összesített támogatással.

A közlemény kitér arra is: az NKFI Hivatal újra meghirdeti a figyelemre méltó internacionális hatású, eminens eredményeket elért kutatócsoportokat támogató kiválósági pályázatát (KH_18) 1,2 milliárd forintos keretösszeggel. A bejelentésre 2018. szeptember 13-ig lehet pályázatokat benyújtani.

mti