Farsangnyitó Dalidót rendeznek Debrecenben

Farsangnyitó Dalidót rendeznek Debrecenben

Farsangnyitó Dalidót rendeznek a hétvégén Debrecenben. A családoknak szóló programokat már hetedik alkalommal szervezik meg a Kölcsey Központban – jelentették be egy sajtótájékoztatón.

Komolay Szabolcs, a település kulturális ügyekért felelős alpolgármestere figyelmeztetett: 2013-ban élesztették újjá azt az évszázados debreceni hagyományt, amikor a vízkereszt utáni első hétvégén megszervezett Dalidón a céhek mesterei, inasai, tanulói jelmezes felvonuláson, táncos mulatságon közösen ünnepeltek a település polgáraival. Közölte még: a programok gerincét a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) intézményeinek bemutatkozása adja, a kíváncsiskodók ízelítőt kaphatnak a település valamennyi szakképző iskolájának tevékenységéből. Tirpák Zsolt, a DSZC irányítója kijelentette: a szakképzési centrum 11 tagintézménye vesz részt a Dalidón. Az iskolák diákjai játékos formában mutatják be tevékenységüket. A kíváncsiskodók többek között kipróbálhatják a robotprogramozást, megismerkedhetnek a fa- és fémmegmunkálás alapjaival, a pizzasütés és a könyvkötés fortélyaival, de a vegyipar és a szépségipar is bemutatkozik ezután – sorolta a főigazgató.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője közölte: a vendégeket a „langaléta garabonciások” gólyalábas ceremóniája fogadja, Bál, bál maszkabál címmel mindazonáltal Gryllus Vilmos ad koncertet. A nap közepette lesz álarcmustra, ruhabemutató, Pelehács Mihály kvantumfizikus buborékshow-val mulattatja a közönséget, fellép a Duhaj zenekar, a Sonus ütőegyüttes, és a vendégek megcsodálhatják azokat az óriásmaszkokat is, amelyeket a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanárai és diákjai készítettek.

A Kölcsey Centrum előtti téren farsangi ételeket, például cipóban tálalt vetrecét lehet ezt követően fogyasztani – fűzte hozzá az ügyvezető. A Dalidó második napján, vasárnap a mulatság a Vojtina bábszínházban folytatódik, ahol első alkalommal mutatványosok „csapnak nagy csinnadrattát”.

Asbóth Anikó, a bábszínház igazgatója kijelentette: kicsik és nagyok is kipróbálhatják magukat eltérő játékokban, Gulyás László vándormuzsikus előadásában, a Vojtina maskarásainak segédkezésével ugyanakkor megelevenedik ezt követően egy farsangi lakodalom is. A Dalidót követően a farsangi programok március első hétvégéjén a Vojtina szokásoknak megfelelő maskarádéjával fejeződnek be – jegyezte meg Asbóth Anikó.

mti