Elsőként kaptak emberek mesterségesen előállított vért

Elsőként kaptak emberek mesterségesen előállított vért

A világon első alkalommal kaptak mesterségesen előállított vért egy brit klinikai kísérlet résztvevői, az eljárás könnyebbé teheti a rendszeresen transzfúzióra szorulók és a ritka vércsoporttal rendelkezők életét – írja a bbc.com.

A kísérletben azt vizsgálják, hogy a kis – pár evőkanálnyi mennyiségű – mesterséges vér milyen hatásokat vált ki az emberi szervezetben. Egyelőre két ember vesz részt a kísérletben, de a tudósok legalább tíz embert áhítanának bevonni a vizsgálatokba. A tesztalanyok legalább négy hónapnyi különbséggel egy dózis normál vért és egy porció mesterséges vért kapnak.

A laboratóriumban előállított vér megoldást jelenthet mindazoknak, akik rendszeresen vérátömlesztésre szorulnak és mindazoknak is, akiknek szerfelett ritka a vércsoportjuk.

A vérátömlesztések akkor sikeresek, ha a donor vér vagy annak komponensei kompatibilisek a recipiens (a beteg) vérével.

A vérkészletek volumene gyakran azon is múlik, mennyien hajlandóak vért adni, de példaként Nagy-Britanniában mindössze három egységnyi vért tárolnak az 1950-es években Indiában azonosított, jelentősen ritka Bombay-vércsoportból.

A kísérlet kiindulópontját a mesterségesen, őssejtek hozzájárulásával előállított vörösvérsejtek adják. Ezek felelősek többek között az oxigén és a szén-dioxid szállításáért a szervezetben.

A vörösvérsejtek átlagosan 120 nap után bomlanak le a szervezetben. Szokásos úton javarészben fiatal és idősebb vörösvérsejtek keverékét használják véradásnál. A modern eljárással frissen előállított, ténylegesen 120 napig funkcionáló vörösvérsejteket adnának a pácienseknek, mindent összevetve a szakemberek alapján ritkábban és kisebb mennyiségben kellene transzfúziót kapniuk.

A kutatásban a Bristoli, a Cambridge-i és a Londoni Egyetem, sőt még az angol Nemzeti Egészségügyi Hatóság (NHS) vesz részt.

Farrukh Shah, az NHS transzfúzióért felelős igazgatója alapján a kutatás megalapozza a vörösvérsejtek mesterséges előállítását, amelyek aztán biztonságosan használhatók lennének olyan betegségekben szenvedők transzfúziójára, akárcsak a sarlósejtes vérszegénység.

Kijelentette még: kutatásuk azok részére lehet különösen nagyfokú, akik részére egyébként korlátozott a vérátömlesztés lehetősége.

mti