Elkészült a BMW iFACTORY gyártási stratégia, az autógyártás jövőjének hírnöke

Elkészült a BMW iFACTORY gyártási stratégia, az autógyártás jövőjének hírnöke

Elkészült a holnapok autógyártásának hírnöke: a BMW iFACTORY gyártási stratégia a BMW Group létesítményeinek, azonkívül gyártási technológiáinak jövőbeni trendjeit vetíti előre, míg az elektromos mobilitásra történő átállás technológiai kérdéseire is választ ad. „Az autógyártás jövője új, holisztikus gondolkodásmódot igényel. BMW iFACTORY gyártási stratégiánkkal technológiai irányt mutatunk, mialatt az autógyártás rugalmassága, hatékonysága, fenntarthatósága és digitalizációja kapcsán ugyanúgy új mércét állítunk” – mondta Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja.

A BMW Group az elmúlt évtizedekben eggyé vált az autógyártás modernizált, rugalmas és hatékony gyártási technológiáival. A vállalatcsoport most erről a szintről építkezve értelmezi újra működési kiválóságát. A BMW iFACTORY a BMW Group internacionális gyártási hálózatának stratégiai jövőképe, amelyiknek HATÉKONY, ZÖLD és DIGITÁLIS alappillérei a stratégia egészét átjáró, holisztikus gondolkodásmód szerves részei. „A BMW iFACTORY nem egy adott létesítményünk jövőbeni gyártási stratégiája, hanem azon teljes körű megközelítésünk egésze, aminek égisze alatt internacionális gyártási hálózatunk minden gyárát az egyazon irányba vezető jövő felé fordítjuk – már százéves, Münchenben funkcionáló üzemünktől kezdve, egészen Debrecenben épülő új gyárunkig” – hangoztatta Milan Nedeljković.

A gyártási stratégia három alappillére: HATÉKONY, ZÖLD, DIGITÁLIS

A BMW iFACTORY gyártási stratégia a BMW Group gyártási kiválóságát három kulcsfontosságú területre összpontosítja: HATÉKONY, amelyiknek sajátja a hatékonyság, a precizitás és a rendkívüli rugalmasság; ZÖLD, amit a fenntarthatóság, az erőforrás-hatékonyság és a körforgásos gazdaság leír; ezenfelül DIGITÁLIS, amely a digitalizáció adattudomány, mesterséges intelligencia és virtualizáció területein jelentkező, aktív alkalmazását gyűjti csokorba. És amennyire a BMW Group háza táján állandóan, úgy a BMW iFACTORY gyártási stratégia holisztikus gondolkodásmódját is a vállalatcsoport gyártási rendszerének következetesen magas szintű rugalmassága, termékbevezetési szakértelme és integrációs képessége nyomatékosítja.

HATÉKONY a alaposan rugalmas, hatékony termelés alapjain

A BMW Group gyártási hálózata alapvető átalakulás előtt áll: a 2025-ben érkező Neue Klasse modellgeneráció egy teljesen új járműstruktúra műszaki alapjaira épül ezután. A tisztán elektromos meghajtás szempontjai alapján tervezett Neue Klasse modellgeneráció ideális feltételeket hoz létre ahhoz, hogy jövőbeni járműgenerációit a BMW Group eredményesen és a vállalatcsoport nyereséges működésre, emellett prémium minőségre koncentráló céljaival összhangban gyártsa. A BMW iFACTORY gyártási stratégia még tovább erősíti a BMW Group internacionális gyártási hálózatának igazolt sikertényezőit. „Gyártási hálózatunk három fő erőssége a maximális rugalmasság, felülmúlhatatlan folyamatok és a kiváló integrációs képességek. Mindhárom szektorban abszolút mércének számítunk, ezáltal ezek állnak a BMW iFACTORY gyártási stratégia középpontjában is” – nyilatkozta a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja. A HATÉKONY a versenyképes struktúrákba tökéletesített, alaposan rugalmas és hatékony gyártás esszenciája.

A BMW Group gyártási folyamatainak egyik leglényegesebb versenyelőnye régóta a rugalmasság volt – és az is marad: a vállalatcsoport gyártási struktúrái annyira rugalmasak, hogy egyazon gyártósoron heterogén hajtáslánc-technológiák és modellváltozatok látnak napvilágot. A BMW Group gyártási folyamatai a megváltozott piaci körülményekre mutatott szélsebes reagálást és alkalmazkodást nézve is mércét állítanak, merthogy megközelítőleg egyből képesek felmérni a piaci réseket és a keresletingadozásra is képesek sebesen reagálni. A bajor prémiummárka ügyfélköre részére ez a rugalmasság azt jelenti, hogy a járműkonfiguráció egyes elemeit még akár hat nappal a gyártás előtt is megváltoztathatják.

A BMW iFACTORY gyártási stratégia célja, hogy a gyártási folyamat valós idejű adataira támaszkodva az összes régebbinél pontosabban és átláthatóbban irányítsa a BMW Group internacionális gyártási hálózatának folyamatait, ezzel mindazonáltal a lehető leggyorsabb reakcióidőt érje el. Ez nem kizárólagosan a volumen- és piactervezést, de a beszállítói hálózat ideális kihasználását és a készletgazdálkodást is nagymértékben korrigálja, új szintre emelve a minőségre összpontosító, célzott munkák hatékonyságát is.

ZÖLD fenntarthatóság az egész értéklánc mentén

Az üzemanyag-fogyasztás mellőzése, az erőforrások megőrzése és a legkorszerűbb tudományos feljesztések eredményei használata: a fenntartható gyártás a BMW iFACTORY gyártási stratégiának betudhatóan az összes régebbinél nagyobb hangsúlyt kap, megerősítve a BMW Group úttörő pozícióját a prémium modellek leginkább fenntarthatóbb gyártójaként. „A környezeti, pénzügyi és szociális felelősségvállalás elválaszthatatlan egymástól. Arra törekszünk, hogy mindhármat egész mellszélességgel képviseljük, nem kizárólagosan termékeink tekintetében, de egész értékláncunk mentén. Célul tűztük ki, hogy 2030-ra internacionális gyártási hálózatunk összemissziós értékét a 2019-ben regisztrált értékhez képest 80 százalékkal csökkentjük” – mondta Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja.

Debrecenben épül a Föld első, fosszilis energiaforrásokat egész egészében nélkülöző gyára

Debrecenben épülő új gyárával – ahol 2025-től a tisztán elektromos meghajtású Neue Klasse modellgeneráció lát napvilágot – a BMW Group a fenntartható autógyártás új korszakába lép. „Terveink alapján a debreceni üzem a Föld első olyan autógyára lesz, amely gyártási folyamataiban maradéktalanul nélkülözi a fosszilis energiaforrások használatát” – hangoztatta Milan Nedeljković. „Debrecenben épülő új gyárunk internacionális gyártási hálózatunk első emisszió-mentes autógyára lesz, amely e tekintetben is egyértelmű iránymutatóvá emel minket” – tette hozzá a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja.

A létesítmény működéséhez elengedhetetlen villamos energia tekintélyes hányadát közvetlenül a helyszínen állítják ezt követően elő. A fennmaradó részt egész egészében olyan megújuló energiaforrásokból nyerik ezután ki, amelyek túlnyomó döntő része regionális forrásokból származik. „Az energetikai átállás melletti elköteleződésünk nem kizárólagosan környezetvédelmi, de vállalkozásbeli szempontból is előremutató, mivelhogy kiszámítható és stabil árakat, tetejébe biztonságos ellátás garantál” – mindent összevetve Nedeljković.

A fenntartható sorozatgyártás másik kulcsfontosságú eleme a következetes körforgás: a gyártás esetén felhasznált alapanyagokat és erőforrásokat újra és újra fel kell használni, ahol és amennyiszer csak lehetséges. A marási folyamatokból származó fémhulladékokat és reszelékeket példaként újrahasznosítják és újrafelhasználják, a hűtési folyamatok alatt keletkező hulladékhőt mindazonáltal a belső terek és a vezetékes víz fűtésére használják fel.

A BMW Group részére az erőforrások megőrzése és gondos kezelése nagymértékű gazdasági előnyökkel jár, a vállalatcsoport gyártási folyamatait ugyanakkor az okos és hatékony megoldások környezetvédelmi szempontból is egyedülállóvá teszik. A maximális elköteleződést létrehozó technológiákra isteni példa az erőforrás-hatékony, modernizált karosszériafényező modern műszaki megoldás (IPP – Integrated Paint Process) és az egyenáram karosszériaépítés alatt első ízben történő használata is.

A BMW Group létesítményeinek energiaellátásáról nemzetközileg mindössze megújuló energiaforrások gondoskodnak. Míg a Lipcsében funkcionáló üzem a hidrogén átfogó alkalmazásának technológiai központjává érik, a vállalatcsoport gyárai nemzetközileg egyre függetlenebbé válnak a harmadik felektől származó energiaszolgáltatóktól és egyéb külső hatásoktól. Ez utóbbit az energia házon belüli előállítása és tárolása, illetve a gyártási folyamatok rugalmas energiaterhelési igénye kínálja. A maximális átláthatóságot itt a legkorszerűbb digitális módszerek és összetett rendszerek biztosítják, amelyek részletekbe menően támogatják a létesítmények energiafogyasztásának következetes csökkentését, ezenkívül a megújuló energiaforrások korrekt előrejelzéseken alapuló, szükségletalapú felhasználását.

Az éghajlat védelme érdekében a biológiai sokféleség megőrzése is kulcsfontosságú tényező. A BMW Group létesítményeiben a növény- és állatvilág sokszínűségének fenntartását a Föld minden táján célzott, régió-specifikus intézkedések támogatják, a méhcsaládoktól kezdve, a sólymokon át, egészen a gyümölcsösökig.

A gyárakon belüli és kívüli, ZÖLDlogisztika támogatása érdekében a BMW iFACTORY gyártási stratégia az alkalmazott technológiákat nézve is a környezetileg fenntartható, nyitott szemléletű koncepciókra összpontosít. A BMW Group müncheni gyárában példának okáért a vasúti szállítás és a tisztán elektromos meghajtású teherautók egyre átfogóbb használata egy-két éven belül egy károsanyag-kibocsátás nélkül funkcionáló logisztikai hálózat kiépülését eredményezi.

DIGITÁLIS fejlesztések és hatékony alkalmazási esetek

A személyre szabott prémium modellek, az elégedett ügyfelek, a csodás minőség és a korrekt szállítás egysége régóta a BMW Group digitalizációs folyamatainak meghatározó célja volt. „A BMW iFACTORY gyártási stratégia úgy mozdítja elő a digitalizációban rejlő lehetőségeket, hogy az adatkonzisztenciát az egész értéklánc mentén és folyamataink az összes lépésében új szintre emeli. A digitális innovációkat arra használjuk fel, hogy a sorozatgyártásban hatékony alkalmazási eseteket hozzunk létre – mert számunkra az fejlesztés és a hatékonyság kéz a kézben jár” – hangoztatta Milan Nedeljković.

Gyártási folyamataiban a BMW Group a legkorszerűbb tudományos feljesztések eredményeit alkalmazza, hogy az egyes fejlesztési, tervezési és gyártási fázisok releváns termék-, folyamat-, minőség- és költségadatait képes legyen összekapcsolni, középpontjában a virtualizáció, az adattudomány és a mesterséges intelligencia területein kimagasló alkalmazásokkal.

A virtualizáció kardinális szerepet játszik a BMW iFACTORY gyártási stratégiában. Első lépésként a BMW Group minden létesítményét háromdimenziós szkenneléssel digitalizálják, a legapróbb részletekig. Ezáltal a tervezési munka a virtuális térben bármikor és bárhonnan elvégezhető. A következő lépés az egyes üzemek egész értékű virtuális ábrázolása, amely alatt minden létesítmény a digitális térben is felépül. Ezt a későbbiekben a tervezési mesterek összefogva, ellenben helyszínektől és időzónáktól függetlenül használhatják. Ezzel a megközelítéssel a digitalizáció teljesen új szintre emeli minden épületelem, rendszerstruktúra és gyártóüzem, sőt az egyes komplett folyamatok tervezését. Kínálja példának okáért, hogy egyes termékeket a virtuális térben, már idejekorán integrálni lehessen a gyártóüzembe, ezzel kiemelkedő mértékben csökkentve a későbbi tervezési munkát. Biztosítja ugyanakkor a beruházások optimalizálását, míg növeli az egyes folyamatok hatékonyságát és a termékbevezetések stabilitását is.

Az NVIDIA oldalán megkötött partnerséghez hasonló együttműködések tekintetében a BMW Group az úttörő gondolkodásmód és technológiai szaktudás kettősét a legkorszerűbb technológiákkal egyesíti. A vállalatcsoport munkatársainak jövőbeni folyamatokra és technológiákra koncentráló felkészítését, továbbá továbbképzését nagyon sok nagy tudású alkalmazás, sőt még kiterjesztett és virtuális valóság támogatja, a digitális gyártásrendszer-tervezés ugyanakkor biztosítja, hogy a átfogó partnerek idejekorán bekerüljenek az értékláncba.

Az adattudomány eközben a tényekre, értékekre és valós idejű adatokra támaszkodó döntéshozatal alapjait biztosítja. Az adatok következetes, átlátható kezelése biztosítja az egyes kiváltó okok sebes és proaktív beazonosítását, amelyiknek hála a gyártási folyamatok tovább optimalizálhatók. A BMW Group internacionális gyártási hálózata már most is úttörőként alkalmazza folyamataiban a mesterséges intelligenciát: a vállalatcsoport létesítményei nemzetközileg pillanatnyilag több mint kétszáz mesterségesintelligencia-alapú alkalmazást használnak. A korszerű modern műszaki megoldás a jobb minőségbiztosítás jegyében a legkülönbözőbb logisztikai és gyártási folyamatok automatizálását is biztosítja, a szabványosított platformok és önfejlesztő szolgáltatások mindazonáltal az egyes üzemekre és technológiákra optimalizálva garantálnak villámgyors skálázhatóságot és alkalmazhatóságot.

Munkatársak a BMW iFACTORY gyártási stratégiában

A BMW iFACTORY gyártási stratégia középpontjában a rendszer alapjait alkotó emberek állnak. A BMW Group hosszútávon is versenyképes, sikeres technológiai átállását a vállalatcsoport jövőorientált, magasan képesített munkatársai biztosítják. A sorozatgyártást végző divízió nagymértékben és előrelátó módon fektet be a minőség, a logisztika, a karbantartás, az e/e, az elektromos mobilitás és a digitális tervezés területein dolgozó munkatársak továbbképzésébe. A legkorszerűbb nevelési módszereknek hála a BMW Group munkatársai elektronikus képzési programokon át, interaktívan sajátíthatják el a korszerű ismeretanyagokat, a korszerű műszaki megoldásnak betudhatóan mindemellett önállóan, saját indíttatásukra is szert tehetnek újabb kompetenciákra. A müncheni központú vállalatcsoport munkatársai előtt átfogó továbbképzési esélyek sorakoznak, amelyekkel módszeresen fejleszthetik kvalitásaikat. Az elektromos mobilitás területén történő munkavégzéshez elengedhetetlen továbbképzéseket már a BMW Group több mint 50 000 munkatársa csinálta el.

A háttérben az ügyfelek elégedettsége és a BMW Group felelősségvállalása áll

A BMW Group internacionális gyártási hálózatának módosítása mögött elsődlegesen a piaci fejlemények és az éghajlat védelme érdekében meghozott intézkedések állnak. A vállalatcsoport már 2022-ben megduplázza hálózatról tölthető modelljei gyártási mennyiségét: csak a január és március közti első negyedévben nemzetközileg több mint 35 000 darab tisztán elektromos meghajtású új gépkocsit biztosított fogyasztóinak. A BMW Group környezetbarát, hosszú távon fenntartható működési modelljét ugyanakkor a legújabb technológiai újítások is támogatják. „A BMW iFACTORY gyártási stratégia nem kizárólagosan a hálózatról tölthető járművek iránt mutatkozó, egyre intenzívebb ügyféligényeket elégíti ki, de azon törekvésünket is, hogy társadalmunk aktív tagjaként az éghajlatvédelmet és a fenntarthatóságot is támogassuk. Mindezek megvalósítása érdekében kiaknázzuk a digitalizációban rejlő lehetőségeket – míg abszolút versenyképesek maradunk” – hangoztatta Milan Nedeljković.