Elhelyezték a német Bürkle gépgyártó társaság összeszerelő üzemének alapkövét Debrecenben

Elhelyezték a német Bürkle gépgyártó társaság összeszerelő üzemének alapkövét Debrecenben

Elhelyezték a német Bürkle gépgyártó vállalat összeszerelő üzemének alapkövét a Debreceni Regionális és Innovációs Akadémiai Technológiai Park új fejlesztési övezetében.

Herdon István, a parkot működtető Xanga cégcsoport vezérigazgatója kijelentette: hárommillió eurós beruházással formálják ki a modern gyárat, ahol a német Bürkle társaság kétmillió eurós technikai fejlesztést valósít meg.

Az innovációs parkot 30 hektár területtel bővítik, mindent összevetve ennek egész kiterjedése meghaladja a 130 hektárt – tette hozzá. Megjegyezte: ezen a térségben az első beruházás lesz a Bürkle összeszerelő üzeme, de a Xanga csoport újabb több tízezer négyzetméter kulcsrakész ipari és szolgáltató létesítmény fejlesztésével hoz létre infrastrukturális hátteret a később betelepülő hazai és határon túli cégeknek.

Jürgen Schröer, a Robert Bürkle GmbH vezérigazgatója közölte: 1920-ban hozott létre cégük főbb termékei présgépek, lamináló rendszerek és felületkezelő gépek, amelyeket legfőképp a fafeldolgozó iparban, a gépkocsi iparban, az építőiparban, azonkívül a nyomtatott áramkörök és az eltérő felhasználású plasztik kártyák gyártásánál alkalmaznak.

A debreceni lesz a negyedik, egyben az első magyarországi gyártóüzemük, ahol elsődlegesen felületkezelő, ugyanakkor faipari technológiákat telepítenek – jelezte a vezérigazgató. Hozzáfűzte: több előrelátható színtér közül mindenekelőtt isteni infrastruktúra, a repülőtér, a szakképzett munkaerő és a jó hírű egyetem jelenléte folytán választották Debrecent.

Jürgen Schröer a pillanatnyi beruházást egy hosszabb távú fejlesztés első lépésének nevezte: az év végére kétmillió eurós modern műszaki megoldás telepítésével 40 embernek adnak ezt követően munkát, de később az összeszerelő üzemet magas hozzáadott értéket képviselő termelőüzemmé fejlesztik, és csaknem százra emelik a létszámot.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere alapján az újabb beruházás is mutatja, hogy töretlenül folytatódik a település történetének egyik legdinamikusabb iparfejlesztése.

Emlékezetett rá, hogy az elmúlt csaknem két évtizedben a Xanga cégcsoport volt a fejlesztések motorja Debrecenben, amiért köszönetet mondott Herdon István vezérigazgatónak.

Jelezte: a település még mindig segíti a magas hozzáadott értéket képviselő ipari és szolgáltató vállalkozások letelepedését Debrecenben, amihez befektetési cégén, az EDC-n át még mindig minden segítséget és segédkezést megadnak.

mti