Élelmiszer-hamisítások szélsebes azonosítására fejlesztettek ki módszertant

Élelmiszer-hamisítások szélsebes azonosítására fejlesztettek ki módszertant

Élesben funkcionál januártól az élelmiszerhamisítások villámgyors azonosítása a Halker Kft. -nél, a módszertant a társaság által vezetett konzorcium hozta létre egy 1,46 milliárd forintos projekt részeként, 912,8 millió forint európai uniós támogatással – hangzott el a projektzáró eseményen, a vállalat balatonboglári üzemében.

Tukarcs János gazdasági igazgató beszélt arról, hogy az élelmiszer-hamisítás Európa-szerte komoly probléma, a csalások egyes vélemények alapján minden évben 7-50 milliárd euró kárt okoznak.

Rámutatott: az élelmiszerkereskedelemmel, -gyártással és -feldolgozással munkálkodó, 30 éve hozott létre magyar családi vállalkozásnak, a Halker Kft. -nek is alapvető fontosságú, hogy az általa vásárolt, forgalmazott ennivalók megbízhatóak legyenek.

A társaság az élelmiszerbűnözés, élelmiszerhamisítás elleni küzdelemben konzorciumi partnereivel, a Seqomics Kft. -vel és a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal kidolgozott egy új, továbbfejlesztett élelmiszer-ellenőrző módszertant. „A nem optimális minőségű termékeket villámgyorsan vissza fogjuk fordítani a következő években a beszállítóink felé” – jelezte a gazdasági igazgató.

Várakozásai alapján másoknak is szükségük lesz erre a szolgáltatásra, és ezáltal nagymértékben fog növekedni a bevizsgált áruk aránya a gasztronómiában.

A projekt keretében a produktumok azonnali helyszíni bevizsgálását lehetővé tevő új logisztikai bázis valósult meg élelmiszerbiztonsági laboratóriummal, hűtőházzal a Halker Kft. balatonboglári telephelyén. A beruházásnak betudhatóan a konzorciumi tagok 19 munkahelyet tudnak megőrizni. A Vegyített kvantitatív diagnosztikai eljárások fejlesztése élelmiszerhamisítások sebes azonosítására című projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A gazdasági igazgató hangoztatta, hogy 1997 óta több milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre boglári telephelyükön, és egy újabb pályázatuk áll elbírálás alatt, amelyiknek sikeressége során egy 2200 négyzetméteres húsfeldolgozóval és hűtőházzal bővítenék a balatoni bázist. A társaság Veszprémben és Szombathelyen is ellátott telephellyel.

Tukarcs János kijelentette, a több mint 500 főt foglalkoztató, és több mint 4 ezer féle terméket áruló Halker Kft. 2021. évi árbevétele várhatóan meghaladja a 21 milliárd forintot.

Hangoztatta még: a cég nyereségességére erősen hatott a járvány. A veszteségeket sikerült csökkenteni költséggazdálkodással, a termékösszetétel alakításával, új piacok szerzésével, ezáltal végül, az ez évi erős nyárnak, a belföldi turizmusnak hála sikerült kompenzálni a tavalyi 20-25 százalékos visszaesést az eredményességben – mondta a gazdasági igazgató.

mti