Egy bajnok digitális centruma

Egy bajnok digitális centruma

A motorsport világában a versenyek a pályák mellett a műhelyekben dőlnek el. Ezen belül is kulcsfontosságú szerepet tölt be az elektronika kiterjedése, amely kínálja a mérnökök részére, hogy számottevő adathoz jussanak modelljeik működésével kapcsolatban. A legmagasabb kategóriákban szereplő versenyautók és motorkerékpárok elektronikus vezérlőegységei igazi digitális agyként funkcionálnak. A CUPRA (Martorell, Spanyolország) és a Ducati (Bologna, Olaszország) gyáraiban utánajártunk, hogyan is működnek ezek a valóságban:

– Telemetria, a nyerő szerkezet: minden CUPRA TCR versenyautót 55 szenzorral szerelnek fel, amely a legkülönbözőbb paraméterekkel kapcsolatban továbbít információt a mérnököknek. Mint amilyen a sebesség, a gumik hőmérséklete vagy a motor működése. A Ducati Desmosedici GP tekintetében akár 80 érzékelő rögzít mindent, ami a pályán történik. A megszakítás nélküli mérés alapvető fontosságú mindkét csapat részére: „Célunk, hogy versenyzőinknek a lehető legjobb versenyzési feltételeket biztosítsuk, amely maximális teljesítmény mellett a biztonságukat is garantálja.” – nyilatkoztat Roberto Canè, a Ducati Corse elektronikai rendszerek területéért felelős igazgatója.

– 16 millió utasítás másodpercenként: a CUPRA TCR négy vezérlőegységei külön-külön ilyen feldolgozási kapacitással bírnak. Két egység van a motorban és két másik a pilótaülésnél. „Egymással összekapcsolva, párhuzamosan dolgoznak a motor, az elektromos rendszer, a fedélzeti számítógép és a sebességváltó irányításán.” – részletezi Xavier Serra, a CUPRA kutatás és fejlesztés területéért felelős vezetője. Ehhez hasonlóan a Ducati Desmosedici GP vezérlőegysége képes akár 10 000 paraméter rögzítésére, hogy a pályán haladó motorkerékpár teljesítményéről állandó legyen az információk rendelkezésre állása. Példának okáért mérhető lesz a hátsó kerék viselkedése a pálya felületének vagy az időjárási körülményeknek a változásakor.

– Versenyelektronika hétköznapi használatra: „A sorozatgyártású CUPRA modell elektronikai rendszere adja a versenyautókban van rendszerek kiindulópontját.” – hangsúlyozza Xavier Serra. A vezérlőegységet ellátják a pályaversenyekhez létfontosságú funkciókkal, mint amilyen példának okáért „a verseny közben megjelenő sárga zászló során létfontosságú sebességhatároló” – tette hozzá Serra.

– Eltérő szabályok, de ugyanaz a cél: a MotoGP sorozatban minden csapat egy együttes fővezérlő egységre támaszkodhat a motor, a sebességváltó és a gázkar irányításánál. A versenyautóktól eltérően a motorkerékpárok beállításait minden verseny előtt megváltoztathatják. „Úgy programozzuk, hogy több erő álljon rendelkezésre az egyenesekben és finomabb legyen a teljesítmény a kanyarokban. Igazán széles a beállítási opciók tárháza.” – állítja Canè. Másrészről viszont a modern túraautó bajnokság szabályai igen szigorúak az elektronikát és a motorvezérlést illetően. Kipörgésgátló használata tilos, az ABS használata ugyanakkor csakis megbízhatósági versenyeken megengedett, mint amilyen példának okáért a nürburgringi 24 órás viadal.

– A munka nem ér véget a verseny leintésével: az összes versenyhétvégén közel 25 GB mennyiségű információt rögzítenek a mérnökök, amelyeket utána részletes vizsgálatnak vetnek alá. „Meg kell várnunk a verseny végét az adatok letöltéséhez és utána kezdhetjük azt vizsgálni, hogyan tehetjük még jobbá a versenyautónkat.” – mondja Xavier Serra.