Egészségfüzet a fittebb gyerekekért

Egészségfüzet a fittebb gyerekekért

A magyar fiatalok eléggé gyengén teljesítettek az állóképességet vizsgáló teszteken, és még állandóan szerfelett sok az elhízott gyermek; ezen a helyzeten változtatna tanácsadással, a helyes életmód kialakításával a Magyar Diáksport Szövetség.

Álláspontját sajtóanyagában annak apropóján tette közzé, hogy május 6-án van a Magyar Sport Napja. A szövetség az országos fittségi mérés (NETFITR) eredményeivel szembesülve – miként az okmány fogalmaz: „a fiatalok tragikus fittségi állapota” okán – olyan hiánypótló, díjmentes kiadvány terjesztését kezdte el országszerte az iskolákban, amelyből a szülők hasznos tanácsokat kapnak.

A „Fitten, vidáman” egészségfüzet először is azokhoz a szülőkhöz szól, akiknek gyermeke a testösszetételt, állóképességet, vázizomzatot és hajlékonyságot mérő teszten a „fokozott fejlesztés létfontosságú” zónába került. Náluk az egyes életmóddal összefüggő betegségek valószínűbben és ezelőtt alakulhatnak ki, mint az egészségzónába kerülő társaiknál. Ennek elkerülésében és a helyes életmód kialakításában nyújt támogatást az anyag. Az egészségfüzetet több mint 30 ezer példányban nyomtatták ki, amely első körben 500 iskolához jut el májusban országszerte.

A kiadvány első részében táplálkozási tanácsokat olvashatnak a kíváncsiskodók a Magyar Dietetikusok Szövetsége jóvoltából, a másodikban ugyanakkor testmozgással kapcsolatos tudnivalók vannak, amelyeket a Magyar Diáksport Szövetség szakértői állítottak össze. A táplálkozást illetően a füzetben olyan általánosabb információk is megtalálhatók, hogy mennyi kalóriára van szüksége egy kamasz fiúnak és lánynak, mit, mikor és mennyit ajánlott ennie, és mennyi folyadékot kell fogyasztaniuk a gyermekeknek. Az életmódváltásra vonatkozóan szimpla, a hétköznapokba is könnyűszerrel beépíthető tippek támogatják a szülőket, példának okáért sokat számít, ha a gyerekek mód alapján gyalog vagy rollerrel járnak iskolába, mint ha gépjárművel viszik őket.

mti