Csaknem 700 hivatás van Magyarországon

Csaknem 700 hivatás van Magyarországon

Csaknem 700, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmából választhatnak az iskola- és pályaválasztás előtt állók.

A helyettes államtitkár alapján, aki szakmával büszkélkedhet, az előnyt élvez a munkaerőpiacon, a választáshoz ugyanakkor segítséget nyújt a SzakMázz! A főváros prezentáció.

Kifejtette, hogy különféle szintű szakmai képzések vannak, a kétkezi szakmák 3 évesek, az 5 éves technikusi képzések ugyanakkor érettségire épülnek.

Kijelentette még, hogy a kormány ösztöndíjrendszerrel támogatja a szakképzésben tanulókat, a patronálás havi 10 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedhet tanulási eredménytől és iskolatípustól függően.

Pölöskei Gáborné kitért arra, hogy a közép-magyarországi régióban hiányszakma példának okáért az asztalos, a hegesztő, a női és férfi szabó, a pék, a villanyszerelő, a kertész, de hiány van gyakorló ápolókból, magasépítő technikusból is.

Domokos Péter, Budapest főváros Kormányhivatalának igazgatója kiemelte, hogy a kormányhivatal a kiállítást az idén hatodik alkalommal rendezi meg általános iskolások, először is 7-8. osztályosok és szakmát tanulni kívánók részére.

A bemutatón a kíváncsiskodók a fővárosi szakképzési centrumok és a nem állami fenntartású intézmények képzéseivel, közel száz szakmával találkozhatnak, lenyűgöző szakmabemutatókkal várják az érdeklődőket. A résztvevők ezen felül a munkaerőpiaci helyzetről és a hiányszakmákról is tájékozódhatnak – tette hozzá.

Az térítésmentes esemény számít a nagyközönségre, csaknem 7 ezer látogatóra számítanak.

mti