Brüsszel az ivóvíz minőségének javítását és a hozzáférés bővítését kezdeményezte

Brüsszel az ivóvíz minőségének javítását és a hozzáférés bővítését kezdeményezte

Az ivóvíz minőségének javítását és a hozzáférés bővítését kezdeményezte az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület az első sikeres európai polgári indítvány – amely az ivóvíz, mint alapjog uniós jogba foglalását irányozza elő – nyomán nyújtotta be a jogalkotási javaslatot.

A Right2Water titulussal rendelkező indítvány keretében 2014-ben 1,68 millió hitelesített aláírást gyűjtöttek össze tucatnyi tagországban annak érdekében, hogy minden uniós polgár részére elérhetővé váljon a tiszta, biztonságos és megfizethető ivóvíz, valamint a csatornahálózat.

„Az emberek tisztán és érhetően hallatták a hangjukat” – mondta Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke.

A javaslat értelmében javítani kell a vízminőséget és az ivóvízellátás biztonságát, ugyanakkor bővíteni kell a hozzáférést mindenki, különösképp a veszélyeztetett, marginalizált csoportok részére. Ez a gyakorlatban többek között azt jelenti, hogy nyilvános helyeken fel kell állítani ivóvizet biztosító berendezéseket, emellett tájékoztatni kell a lakosságot a víz minőségéről, és ösztönözni kell a közigazgatási szerveket és a középületeket az ivóvízhez való hozzáférés biztosítására.

Az Európai Bizottság rámutatott: a palackozott víz fogyasztásának csökkentésével évi több mint 600 millió eurót spórolnának meg az európai háztartások, ezenkívül kevesebb lenne a hulladék, mindent összevetve a tengeri műanyagszennyezés mértéke is mérséklődne.

Jyrki Katainen gazdasági növekedésért felelős uniós biztos kijelentette: a modern szabályok csökkenteni fogják az energiafogyasztást és a vízpazarlást.