Boldoczki Gábor is megjelenik a 85 éves Krzystof Pendereckit ünneplő parádén

Boldoczki Gábor is megjelenik a 85 éves Krzystof Pendereckit ünneplő parádén

Boldoczki Gábor magyar Liszt- és Junior Prima-díjas trombitaművész is megjelenik azon a nyolcnapos komolyzenei rendezvényen, amit Varsóban tartanak a 85. születésnapját ünneplő világhírű lengyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki tiszteletére.

A lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter, Piotr Glinski védnökségével rendezett rendezvénysorozaton tíz hangverseny – hét nagyzenekari műsor és három kamarakoncert – hangzik el, külföldről is érkező neves művészek előadásában.

Az élő klasszikusnak számító Penderecki életművét áttekintő rendezvény műsorát a mester felesége és menedzsere, Elzbieta Penderecka állította össze. A zeneszerző születésnapján, november 23-án a varsói Nemzeti Operában a Sinfonia Varsovia zenekar, mitöbb a lengyel Nemzeti Filharmónia és a lengyel Nemzeti Opera összevont kórusai lépnek fel Penderecki vezényletével, hegedűszólót Anne-Sophie Mutter, a az egész világon elismert osztrák művésznő ad elő.

A hangversenyen felcsendül például Penderecki Dies Illa nevű oratóriuma, aminek 2014-es brüsszeli bemutatóján a Föld eltérő országaiból érkezett 28 kórus szólalt fel.

Amint sajtótájékoztatóján Boldoczki Gábor közölte, ő a Penderecki által 2015-ben részére komponált trombitaversenyét és Joseph Haydn trombitaversenyét Penderecki kadenciáival adja elő. A műsor alapján Boldoczki a varsói Nemzeti Filharmóniában lép fel.

Krzysztof Penderecki 1933-ban született, a 60-as években az akkor formálódó lengyel avantgárd zeneszerzői iskola egyik képviselőjévé vált. Világhírűvé az 1959-ben komponált, Hirosima áldozatai emlékezetére írt, atonális zeneműve tette. A 70-es évektől visszatért a tonális zenéhez. Szimfonikus művek, oratóriumok mellett a mester operát és filmzenét is alkotott, a Föld legjobb zenekarait vezénylő karmesternek és neves pedagógusnak is számít.

mti