Biometrikus azonosító a Samsung telefonban

Biometrikus azonosító a Samsung telefonban

2016-ra a mobiltelefonok fejlettségüknek hála képesek átvenni nagyon sok digitális készülék szerepét. Fényképezünk, kapcsolatot tartunk, sőt, fizetünk velük, dolgozunk és videókat nézünk rajtuk, és mindent összevetve egyre több önálló vagy vállalkozásbeli szempontból érzékeny adatot tárolunk a készülékeken. Ezzel párhuzamosan a mobiltelefonok egyre inkább a cyberbűnözés célpontjai, ezáltal ilyen irányú védelmük kulcsfontosságú fejlesztési iránnyá vált. A pillanatnyilag legbiztonságosabb rendszerek a biometrikus azonosításon alapulnak, azon belül is a legmodernebbek az írisz-szkennerrel ellátott gépezetek, úgymint a nemrég bemutatott Samsung Galaxy Note7.

Napjainkban már egyre több csúcstechnológiás mobiltelefon óvja használója adatait biometrikus azonosítóval, melynek legelterjedtebb fajtája az ujjlenyomat-olvasó. A Samsung ezt a biztonságot emelte korszerű szintre a legfrissebb Galaxy Note7 mobiltelefonnal, amely a világon elsőként egy modern, alaposan villámgyors írisz-szkenner modern műszaki megoldást alkalmaz: a felhasználóknak elég ránézniük a telefonjukra, hogy feloldják azt.

Mi a biometrikus azonosítás?

Az összes embernek vannak rendhagyó biológiai jegyei. Ilyen az ujjlenyomat, a hang vagy éppen az írisz mintázata is. A mai korszerű informatikai berendezések ezt az egyediséget használják fel a személyi azonosítás alatt.

Az írisz vagy szivárványhártya a szem színes része, melynek centrumában a pupilla fedezhető fel. Az írisz mintázata különleges és nagyon bonyolult, már a korai gyermekkorban eléri végleges változatát, és az ember egész életében változatlan marad, ennek köszönhetően lehetetlen lemásolni, ellopni. Ez teszi az írisz-szkennert az aktuális legbiztonságosabb biometrikus azonosítási rendszerré.

Hogyan funkcionál a Samsung Galaxy Note7 írisz-szkennere?

Miután a felhasználó rögzíti az íriszét a Galaxy Note7-en, az egy titkosított kódként tárolódik a Samsung Knox biztonsági platformján. Mivel egyidejűleg csak egy felhasználó regisztrálható, ezáltal a biometrikus adatok akkor is biztonságban lesznek, ha a telefon esetleg elveszik vagy ellopják azt.

A konstrukció előlapján egy specifikus képszűrővel felszerelt írisz kamera és egy infravörös LED kapott helyet. Ez utóbbi feladata, hogy segítse az érzékelőt, hogy rosszabb fényviszonyok közt is precízen le tudja tapogatni a szivárványhártyát. Az infravörös fénnyel fejlesztett képek minőségére a szokásoknak megfelelő felvételekkel ellentétben nem hatnak a külső fényviszony, sem a szem színe, ezáltal jóval alacsonyabb a fényvisszaverődés mértéke és pontosabban kivehető az írisz mintázata. Az infravörös fény nem káros a szemre, de ha a Galaxy Note7 azt érzékeli, hogy az emberi szem túl sokáig vagy túl közelről van megvilágítva, nyomban kikapcsol.

Mikor is ennek értelmében a telefon tulajdonosa áhítana hozzáférni a tartalmakhoz, az infravörös LED az írisz kamerával együttesen működésbe lép, pillanatok alatt pontosan rögzíti az írisz mintázatát, egymáshoz viszonyítja a titkosított kóddal és mindössze egyezés esetén engedélyezi a hozzáférést.

A Galaxy Note7-ben a biometrikus azonosítás már nem kizárólagosan az eszköz feloldására, de a mappák, fájlok, alkalmazások elrejtésére és titkosítására is hasznosítható. Ezenkívül a Samsung integrálta a modern műszaki megoldást a Samsung Pass*** programba is, mindent összevetve a felhasználók az internetes böngészés alatt is élvezhetik az írisz-szkenner gyorsaságát, ugyanis ezentúl nem kell egyesével megadniuk a felhasználónevüket és jelszavukat, az íriszükkel azonosíthatják magukat. A Samsung valamint jó néhány bankkal is együttműködik, hogy kidolgozzák, miként lehetne ezt a modern műszaki megoldást a mobil fizetési megoldásokba integrálni, ezáltal a Note7 már most a felhasználók kezébe adja a jövő biztonsági rendszerét.