Bemutató nyílik a MET-ben az Esterházy Magánalapítvány gyűjteményeinek darabjaival

Bemutató nyílik a MET-ben az Esterházy Magánalapítvány gyűjteményeinek darabjaival

Az Esterházy Magánalapítvány gyűjteményeinek darabjaival rendez kiállítást New Yorkban a Metropolitan Museum of Art (MET) 2019. november 18. és 2020. március 1. közt.

A Marking Marvels. Art, Technology and Entertainment at the Courts of Europe címmel megvalósuló bemutatón a barokk és reneszánsz kor rendkívüli műtárgyait, technikai ritkaságait mutatják be a közönségnek – olvasható az alapítvány közleményében.

Mint írják, a tárlatra először is a kismartoni Esterházy Privatstiftung (Esterházy Magánalapítvány), a bécsi Kunsthistorisches Museum (Művészettörténeti Múzeum), illetve a Staatliche Kunstsammlungen Dresden (Drezdai Állami Műgyűjtemények) kölcsönöznek antikvitásakat.

A prezentáció kurátora, Wolfram Koeppe a kiállításon a 16., 17. mindemellett a 18. századi európai uralkodóházak 200 legjelentősebb gyűjteményi darabját összekapcsolja. A korabeli különlegességeket ilyen komplexitásban első ízben láthatja a publikum – áll a közleményben.

Mint írják, a reprezentáció a korai újkori királyok és hercegek udvartartásában és életében nagyfokú szerepet játszott. Nagyra becsülték azokat, akik birtokolták és használták a korabeli akadémiai és technológiai innovációs eszközöket, műalkotásokat.

A Making Marvels. Art, Technology and Entertainment at the Courts of Europe című prezentáció a Föld 40 eltérő múzeumának több mint 200 tárgyát ismerteti részleteiben is. A kölcsönző intézmények közt megtalálhatók például a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum, a londoni Victoria & Albert Museum, az Art Institute of Chicago vagy a Kunstgewerbemuseum der Staatlichen Museen zu Berlin.

A bécsi Kunsthistorisches Museum a Habsburg-ház császári-királyi gyűjteményéből származó értékes darabjaival, a Staatliche Kunstsammlungen Dresden (Drezdai Állami Műgyűjtemények) Grünes Gewölbe múzeuma a Szász királyság korabeli műtárgyritkaságaival, az Esterházy Magánalapítvány barokk ezüstbútor-gyűjteményével és Fraknó Várának kincseivel – mindent összevetve példának okáért a 17. századi barokk ötvösmunkák egyik legjelentősebb remekművével, David I. Schwestermüller Parisz ítéletét ábrázoló ezüstasztalával – reprezentálják az egykori európai udvartartásokat.

A prezentáció Wolfram Koeppe művészettörténész többéves tervezésének gyümölcse és első ízben összefogja ilyen tematikában az említett időszak legjelentősebb műtárgyait New Yorkban. A tárlat anyagát és aktuális kutatási eredményeit katalógusba is rendezik. A Kunst- és Wunderkammer téma kutatása ezzel a kiállítással az egész világon meghatározó mérföldkőhöz érkezett – áll a közleményben.

Mint írják, a kölcsönadott tárgyakat sajtótájékoztatón mutatták be Fraknó Várában, ezt követően a fraknói tárgyakat be is csomagolták és előkészítették a New York-i MET prezentáció szállítására.

mti