Az űrszektorhoz köthető szakirányú továbbképzés indul 16 egyetem együttműködésében

Az űrszektorhoz köthető szakirányú továbbképzés indul 16 egyetem együttműködésében

Az űrszektorhoz, az űrkutatáshoz köthető szakirányú továbbképzés indul 2022 őszén az UniSpace konzorciumnak hála, ahol 16 egyetem vállalta az együttműködést.

A konzorciumot bejelentő, budapesti sajtótájékoztatón Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára hangoztatta, bízik abban, hogy jól funkcionáló és rugalmas lesz ez a konzorcium, amely a KKM koordinálásában alakult meg.

Az államtitkár hívta fel a figyelmet, hogy előző évben nyári hónapokban fogadta el a kormány az első magyar űrstratégiát, aminek hangsúlyos eleme, hogy felkarolják a tudósok tevékenységét.

Közölte, az egyetemek konzorciumba szervezése azt a célt szolgálja, hogy tudjanak egymás tevékenységéről, az eltérő műhelyekben végzett tevékenységek ugyanakkor az együttes cél érdekében összeadódjanak.

Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora ismertette, hogy 16 egyetem írta alá a megállapodást, aminek értelmében 2022 őszén szakirányú továbbképzést kívánnak indítani magyar és angol nyelven is. A képzés négy tudományterületre fókuszál: az élő, továbbá az élettelen természettudományra, a műszaki és informatikai területre és a társadalomtudományokra.

Közölte még, az élő természettudományokért a Debreceni Egyetem, az élettelen természettudományokért az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a műszaki és informatikai területért a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a társadalomtudományokért ugyanakkor az NKE lesz a felelős; az NKE egyben a konzorcium szakmai koordinálásáért is felelős.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a többi felszólalóhoz hasonlóan méltatta Ferencz Orsolya, a KKM űrkutatásért felelős miniszteri biztosának az UniSpace konzorciumi megállapodás kidolgozása érdekében végzett tevékenységét.

A sajtótájékoztató végén Sztáray Péter és Bódis József is aláírta az UniSpace konzorciumi megállapodást.

Ferencz Orsolya miniszteri biztos a sajtó képviselőinek hangoztatta, az UniSpace egy példa nélküli egyetemi készítmény: három féléves szakirányú továbbképzés, amely kínálja, hogy a négy tudományterületen az űrszektort felépítő ökoszisztéma képzése egységesedjen.

Kijelentette még, az élő, azonkívül az élettelen természettudományon, a műszaki és informatikai tájékon és a társadalomtudományokon belül a 16 egyetem koordináltan vesz részt az eltérő területeken, ahol képzési kompetenciával ellátott.

Az elképzelések alapján 2022 szeptemberében indul el a képzés, a jelentkezéshez szükség lesz alap szintű diplomára.

A szakirányú továbbképzést elvégző hallgatók igazolást kapnak arról, hogy konkrétan az űrszektorban némely tudományterületeken szereztek ismereteket.

Kiemelte, már külföldről is érdeklődnek a program iránt, partnerként akarnak bekapcsolódni, így jelentős az angol nyelvű képzés elindítása.

mti