Az Óbudai Egyetem több mint 30 milliárdból produkál mechatronikai akadémiai parkot Székesfehérváron

Az Óbudai Egyetem több mint 30 milliárdból produkál mechatronikai akadémiai parkot Székesfehérváron

Az Óbudai Egyetem és Székesfehérvár település konzorciumában, az Alba Regia Műszaki Karon létrejön a Mechatronikai Akadémiai és Innovációs Park, amelyre az elképzelések alapján 30-35 milliárd forintot fordítanak – hozta nyilvánosságra az egyetem rektora a park sajtónyilvános bemutató konferenciáján.

Kovács Levente korszakalkotó stratégiai pillanatról beszélt, mivel az hatalmas fejlesztést követően támogatni tudják a helyi kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység erősödését, ráadásul támogathatják a helyi és a nemzeti gazdaság növekedési potenciálját.

Közölte, az Óbudai Egyetem három technológiai és innovációs parkot valósít meg az elkövetkezendő időszakokban: Székesfehérváron mechatronikait, Kaposváron okosiparit, miközben Zsámbékon jövőiparit. Mindháromnak külön-külön funkciója lesz abban, hogy vállalkozó és befektető szemléletű egyetemi intézményként kiszolgálják az ipari szereplők igényeit, míg az elsődleges cél még mindig a akadémiai kutatás és az képzés lesz – fűzte hozzá.

Kovács Levente nyomatékosította, hogy a Székesfehérváron létrejövő mechatronikai park kiváló lesz az országban, s ezzel lehetőséget biztosíthatnak az ipari szereplőknek az felsőfokú intézményben létező tudástöbblet átadására, melyet szövetségben használva új eredményeket hozhat.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester alapján a park létrejöttével nemcsak a település, hanem az egész állam óriási lehetőséghez jut, s ha jól csinálják, akkor az a jövőt pozitív irányba mozdíthatja el.

Jelezte, hogy a 30-35 milliárdos beruházásról az alapdöntések megszülettek, a döntés végrehajtása most a feladat.

Megjegyezte: az infrastrukturális elemek mellett rettentően meghatározó lesz optimális eszközállomány beszerzése, ugyanakkor a tartalom, amelyiknek kialakítása a vállalkozások és az egyetem együttes együttműködéseként jöhet létre.

mti, fotó: Vasvári Tamás