Az esőerdők is átalakultak a dinoszauruszokkal végző aszteroida hatására

Az esőerdők is átalakultak a dinoszauruszokkal végző aszteroida hatására

A 66 millió éve a Földbe csapódó aszteroida hatására haltak ki a dinoszauruszok, de a trópusi esőerdők is teljesen átalakultak egy új tanulmány alapján.

„Több mint 50 ezer pollen- és több mint hatezer levélkövületet vizsgált meg kutatócsoportunk, egy részük a becsapódás előtt, a másik utána keletkezett” – érvelt a BBC-nek Mónica Carvalho, a panamai Smithsonian Trópuskutató Intézet (Smithsonian Tropical Research Institution) munkatársa, a Science akadémiai lap friss számában megjelent tanulmány társszerzője.

A szakemberek azt találták, hogy a toboztermők és a harasztok uralták a növényvilágot, mielőtt a 12 kilométer széles aszteroida becsapódott volna a mexikói Yucatán-félszigeten.

A pusztító ütközés után viszont a növényfajok száma csaknem 45 százalékkal zuhant vissza. Az erdők a következő hatmillió évben újraéledtek, az uralkodó fajok a virágos növények közül kerültek ki.

Az átalakulással a trópusi erdők szerkezete is megváltozott. A késői kréta korban, még a dinoszauruszok közben az erdőket alkotó fák egymástól távolabb álltak, a lombozatuk nem ért össze, ezáltal a talajon napsütötte foltok maradhattak.

A becsapódás után viszont sűrű, összefüggő lombmennyezet alakult ki, ami sokkal kevesebb fényt engedett a talajra.

A pollenek és levelek elemzése nyomán az átalakulásra a tudósok három magyarázatot találtak. Az első alapján a dinoszauruszok akadályozták meg, hogy az erdőkben túl sűrűn nőjenek a fák, mert a növények egy részét vagy felfalták, vagy összetaposták.

A másik magyarázat alapján a becsapódás következtében a földre hulló hamu a trópusokon jelentőségteljesen javított a talajminőségen, ezzel előnyhöz jutottak a virágzó növények.

A harmadik magyarázat úgy szól, hogy a toboztermők visszaszorulása lehetőséget teremtett a virágosok dominanciájának. A tudósok alapján ezek a feltevések nem zárják ki egymást, az összes hozzájárulhatott ahhoz, hogy az esőerdők mai képe kialakuljon.

„A tanulság az, hogy a hirtelen katasztrófa hatására a trópusi ökoszisztémák nem eredeti formájukban élednek újra, hanem növényzetük kicserélődik, és a folyamat igencsak hosszan eltart” – mondta Carvalho.

mti