Az angolok, akik dombra mentek fel és hegyről jöttek le

Az angolok, akik dombra mentek fel és hegyről jöttek le

Az angolok, akik dombra mentek fel és hegyről jöttek le: két nem profi hegymászó alapos méréseinek betudhatóan újabb heggyel gyarapodott Anglia, egy eddig dombnak tekintett magaslatról mivelhogy kiderült, hogy igazság szerint hegy.

A 69 éves John Barnard és a 68 éves Graham Jackson sikeréről tudósított a The Daily Telegraph. Az angol napilap alapján a tóvidéken fekvő Miller Moss átminősítésével most már 446 hegy megjelenik John és Anne Nuttall Angliára és Walesre kiterjedő nagy hírű összesítésében (The Mountains of England & Wales).

A két férfi – ezelőtt kollégák – több mint egy évtizede járják a hegyeket annak reményében, hogy pontosítani tudják az adatokat, méréseik révén ugyanakkor heggyé minősítenek keresztül dombokat.

Az Ordnance Survey (OS), Nagy-Britannia hivatalos térképészeti ügynöksége, eddig 30 módosítást vezetett keresztül az általa kiadott térképeken a munkájuknak betudhatóan.

Angliában a 2000 láb (609,6 méter) feletti magaslatok minősülnek hegynek. A Miller Moss az OS térképein 609 méteres magassággal szerepelt, John Barnard és Graham Jackson ellenben nyolcórányi méréssel bebizonyította, hogy igazság szerint 610,1 méter magas. A páros 3700 font értékű, kifinomult GPS-felszerelést használ.

„Nagyszerű érzés” – mondta sikerükről az újságnak Graham Jackson. John Barnard kijelentette még, sokszor előfordul, hogy felmásznak valahová, órákat töltenek fenn, méréseik viszont nem mutatnak változást. „Szóval nagyszerű, ha ilyen eredmény születik”.

Kettejük közül John Barnard régóta lelkes túrázó volt, de dombokat és hegyeket mérni csak 2006-ban kezdett Graham Jacksonnal. Napjainkban már ez a szenvedélyük. Az első sikerük a Birks Fell volt Észak-Yorkshire grófságban. Kiderült, hogy kétezer láb fölött van, noha addig alacsonyabbnak vélték.

Elmondták, az Ordenance Survey úgy méri meg a dombok és a hegyek magasságát, hogy repülővel elrepülnek felettük, fényképeket csinálnak. Ez a fotogrammetria. A felvételeket felhasználva háromdimenziós modelleket készítenek, annak alapján állapítják meg a dombok és a hegyek magasságát. Ez a módszer ellenben csak plusz-mínusz háromméteres pontossággal funkcionál, ezáltal kettejük részére bármilyen magaslat érdekes lehet, amely 606 és 612 méter közt van. A páros több száz mérést végzett már Angliában, Walesben és Skóciában, de csak kevés esetben volt szükség változtatásra. „Az OS adatai igen pontosak” – állapították meg.

Az Ordenance Survey szóvivője dicsérte a kettős tevékenységét. Ahogy nyilatkozta, hosszú évek óta dolgoznak velük, segítették őket méréseik hitelesítésében. Megerősítette, hogy az általuk kiadott térképeken frissíteni fogják a Miller Moss magasságát.

mti