Az állatok evolúciójának hiányzó láncszemeként azonosítottak egy egymilliárd éves ősmaradványt

Az állatok evolúciójának hiányzó láncszemeként azonosítottak egy egymilliárd éves ősmaradványt

Az állatok evolúciójának egy hiányzó láncszemeként azonosítottak brit és amerikai szakemberek egy egymilliárd éves ősmaradványt, amit Skóciában tártak fel.

Az Északnyugati-felföld térségében felfedezett mikrofosszília egy olyan organizmusról árulkodik, amely valahol az egysejtű és többsejtű élőlények közt helyezkedett el – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Az angliai Sheffieldi Egyetem és az amerikai Boston College mesterei által vezetett kutatócsoport a Current Biology című folyóiratban számolt be a Bicellum Brasierire keresztelt ősmaradványról.

„A komplex többsejtűség és az állatok eredetét tekintjük a két legszámottevőbb eseménynek a földi élet fejlődéstörténetében és a felfedezésünk új fényben világítja meg mindkét folyamatot” – mondta Charles Wellman, a kutatás egyik vezetője.

Hangoztatta még, egy olyan primitív, gömbalakú organizmust találtak, amit két heterogén sejttípus alkot, ami az első lépés egy összetett, többsejtű szervezet felé. Ehhez fogható eddig nem szerepelt a fosszilis dokumentációban.

Wellman alapján a modern fosszília felfedezése azt sugallja, hogy a többsejtű élőlények evolúciója legkevesebb egymilliárd évvel ezelőtt zajlott le és hogy az állatok evolúciója előtti korai események az édesvizekben, példának okáért tavakban mehettek végbe, nem ugyanakkor az óceánban.

mti