Az 1848-49-es asszonysorsokat idézi meg a Nemzeti Múzeum programja

Az 1848-49-es asszonysorsokat idézi meg a Nemzeti Múzeum programja

Sajátos előadásokon és tárlatvezetéseken szemlélteti az 1848-49-es periódus történetét a forradalom hősei helyett most azok szerelmeinek, özvegyeinek sorsán át a Magyar Nemzeti Múzeum október 3. és 17. közt meghirdetett szériája.

Szerelmes asszonyok, akiket a forradalmárok maguk mögött hagytak – Női történetek az aradi vértanuk idejéből címmel szervezett programon eddig kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert történeteket, személyiségeket vehet górcső alá a nézők – olvasható a kiállítótér közleményében.

A időszak jeles kutatói, Ajkay Alinka, Csorba László, Hernády Zsolt és M. Lovas Krisztina bemutatják, hogyan hat egymásra a magán- és a közélet, milyen terheket viselt egy-egy híresség családja, vagy hitvese. Az előadásokon, tárlatvezetéseken megjelenő női alakok, karakterek ugyanakkor nemcsak férjük okán érdemelnek figyelmet, mivelhogy a fennmaradt emlékek, források, történetek alapján olyan kivételes személyiségeket, női sorsokat ismerhet meg a nézők, akik saját jogon is önálló fejezetet érdemelnek a közemlékezetben.

Október 3-án M. Lovas Krisztina történész és Ajkay Alinka irodalomtörténész előadásán kiderül, hogy miért aggódott Petőfi már a nászútjuk alkalmával Júlia lehetőség szerinti „hűtlensége” okán, igazak-e a vádak, amelyekkel az utókor illette a 21 éves fiatal özvegyet, vagy csak a reménytelenség, a magány, az üldöztetés fenyegetettsége hajtotta Horvát Árpád karjaiba. A résztvevők megismerhetik Júlia valódi személyiségét, lelki gyötrelmeit és aggódását szerelme, Petőfi elvesztése folytán.

Október 5-én és 6-án Négy nő egy órában címmel Petőfi Sándor Szendrey Júliája, Batthyány Lajos gróf felesége, Zichy Antónia grófnő, Kossuth Lajos felesége, Meszlényi Terézia és Széchenyi István felesége, Seilern Crescence grófnő különlegességnek a nyomába eredhetnek a résztvevők egy jellegzetes tárlatvezetés esetén.

A Batthyányné és az aradi özvegyek című előadáson október 10-én M. Lovas Krisztina partnere Hernády Zsolt történész lesz, aki arról beszél, mit lehet tudni az Aradon kivégzett tábornokok hátra maradt asszonyairól, szerelmeiről, mi lett későbbi sorsuk és hogyan viselték az özvegység megpróbáltatásait.

A két tekintélyes rivális – Széchenyi és Kossuth felesége című programon Csorba László történész október 17-én a finom arisztokrata szépség Seilern Crescence, és a sokak alapján nyers modorú Meszlényi Terézia alakját idézik fel M. Lovas Krisztinával. A szakértők többek közt arról is mesélnek, milyen volt a két legismertebb magyar történelmi egyéniség feleségeikhez fűződő kapcsolata, mennyiben támogatták ezek a nők férjük politikai tevékenységét, ismerték-e egymást, sőt még hogyan osztoztak férjük tragikus sorsában a szabadságharc leverését követően.

A programhoz kapcsolódik a Parázs történetek Pest-Budáról című interaktív múzeumi tárlatvezetés is, aminek keretében október 16-án, a Nemzeti Múzeum autentikus helyszínein találhatja szemben magát a nézők olyan személyekkel, akik a reformkorban élték mindennapjaikat. Szóba elegyedhetnek példának okáért egy pesti polgárral, vagy kifaggathatnak egy vásári kofát a Széna térről, de bepillanthatnak egy nemesi szalon sokat eldöntő csevegéseibe is. A múzeum dolgozói felelevenítik azt a világot, ahol magát a múzeumépületet is használták az elődök és amelyről maguk az eszközök is sokat mesélnek.

mti