Áttörést jelenthetnek az EKG-t mérő okosórák a tünetmentes szívproblémák felismerésében

Áttörést jelenthetnek az EKG-t mérő okosórák a tünetmentes szívproblémák felismerésében

Az európai kardiológusok legfrissebb irányelvei alapján az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció azonosítása az EKG-funkcióval büszkélkedhető okosórákkal új távlatokat nyithat az orvoslásban. A kereskedelmi forgalomban is kapható okoseszközök szakadatlan fejlődő algoritmusai és modern műszaki megoldásai hozzájárulhatnak az egyébként tünetmentes szívritmuszavarok hatékonyabb szűréséhez, ezáltal sok páciens időben orvoshoz juthat a problémájával. A Huawei friss felmérése alapján a magyar válaszadók 78 százaléka használná az EKG szerepkört az okosóráján.

A szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak az Európai Unióban és Magyarországon is. Az EU-ban 2019-ben 100 halálesetből 37-ért, ameddig hazánkban 49-ért felelős ez a betegségcsoport az Eurostat információi alapján. Az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció szűréséhez napjainkban már jelentőségteljesen hozzájárulhatnak az EKG funkcióval büszkélkedhető okosórák, amelyekkel – noha nem orvostechnológia eszközökről van szó – bárki ellenőrizheti, hogy van-e szabályos szinuszritmusa, pitvarfibrillációja, vagy másfajta szívritmuszavara.

Technológiai áttörés – avagy mire jó egy EKG-t mérő okosóra?

Az európai kardiológusok legfrissebb irányelvei alapján a pitvarfibrilláció azonosítása okosórákkal új távlatokat nyithat az orvoslásban. A gépi ismeretszerzés és a mesterséges intelligencia nagy valószínűséggel képes beazonosítani az egyébként tünetmentes pitvarfibrillációs epizódokat az okoseszközökkel mért EKG-adatok alapján, ami tekintélyes technológiai áttörést jelenthet a diagnosztikában. Jelentős ellenben, hogy a felvett adatokat olyan szakorvosnak kell kiértékelnie, aki jártas az EKG értelmezésében, mert az okoseszköz által mért adatok nem helyettesíthetik az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy kezelést.

„Az EKG egy több mint 120 éves múltra visszatekintő alapvető vizsgálat, napjainkban már viszont egy egyszerűbb EKG mérés akár egy perc alatt elvégezhető egy erre alkalmas okosórával” – közölte Krzysztof J. Filipiak kardiológus. „- A HUAWEI WATCH GT 3 Pro úgy funkcionál, mint egy mobil egycsatornás EKG masina, és villámgyorsan válaszol példának okáért arra, van-e szinuszritmusa a páciensnek, amelyekből egy mester következtetni tud valamely szívprobléma jelenlétére. Ez különösen kardinális kérdés, mivel a páciensek sokszor viszont nem tudnak a problémáról, amely akár agyvérzéshez, rokkantsághoz, szívelégtelenséghez és legrosszabb esetben halálhoz is vezethet” – tette hozzá a mester.

A fiatalok 82 százaléka használná az EKG-t az okosóráján

Krzsysztof J. Filipiak kardiológus alapján minél hamarabb gondoskodunk a szívünkről, annál jobb. A Huawei megbízásából nemrégiben végzett egészségügyi tudományos felmérés alapján a válaszadók közel egyharmada a húszas éveket, 36 százalékuk ugyanakkor a harminc éves kort válaszolta arra a kérdésre, hogy mikor kell elkezdeni törődni a szívünk állapotával. A 18-29 éves korosztályba tartozó válaszadók különösen fontosnak tartják a kardiológiai prevenciót: több mint felük gondolja úgy, hogy oda kell figyelni a szívbetegségekre már ebben az életkorban. Ezenkívül ez a csoport a legnyitottabb az okoseszközök nyújtotta egészségügyi szolgáltatásokra is: a 18-29 éves válaszadók 82 százaléka nyilatkozta azt, hogy használná az EKG szerepkört az okosóráján, ha az elérhető lenne.

Thomas Liu, a Huawei Vásárlói Üzletágának magyarországi igazgatója hangoztatta: „Nagy örömmel tölt el, hogy a technológiai újítások révén hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egy jelentős egészségügyi problémát idejekorán felismerhessenek. A nemrégiben megjelent HUAWEI WATCH GT 3 Pro EKG-alkalmazása magas produktivitású EKG-érzékelő modullal felszerelt, amely egycsatornás mérést kínál. Az okoseszköz valós idejű EKG-elemzésre ad lehetőséget, amely figyeli a szinuszritmust, a pitvarfibrillációt, mindemellett korai pitvari és kamrai ritmus-emlékeztetőket nyújt annak érdekében, hogy a felhasználók tájékozottak legyenek a szív egészségével kapcsolatos főbb kockázatokról.”

Noha az EKG-funkcióval büszkélkedhető okosórák nagyban hozzájárulhatnak szívproblémák felismeréséhez, még fontosabb azok megelőzése, amiben ugyancsak a felhasználó segítségére lehetnek a szerkezetek. Krzysztof J. Filipiak kardiológus az alábbiakat tanácsolja a szív egészségének javítására: „A rendszeres mozgás, az ideális minőségű alvás és az egészséges táplálkozás elengedhetetlen a szív egészsége szempontjából. A HUAWEI Watch GT 3 Pro Egészség alkalmazásával kényelmesen nyomon követhetjük edzéseinket, alvásunk minőségét, és a súlyváltozásokat is rögzíthetjük. Az okoseszköz EKG funkciója a kedvező életvitel mellett ugyanakkor újabb lehetőséget ad arra, hogy permanensen tájékozódjunk szívünk egészségéről.”