Assisi Szent Ferenc szobrot avattak Csopakon

Assisi Szent Ferencnek, a természet védőszentjének szobrát avatták Csopakon. A csaknem ember nagyságú bronzszobor a természetes és a természetfeletti szimbóluma is egyben – hangoztatta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának kertjében, a madarak és fák napja alkalmából tartott ünnepségen a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt elmondása alapján a középkori szent egykori üzenete, melyet a szobor is hordoz, máig érvényes: a teremtés egy kert, az ember küldetése mindazonáltal az, hogy ezt gondozza.

Assisi Szent Ferenc a természetvédelem megalapítója volt a középkorban, akinek ereje abban állt, hogy harmóniában volt önmagával, a természettel és Istennel.

Közölte még: a természetvédelem teremtésvédelem is, a természetben mindazonáltal mindenkinek megvan a saját helye. A rendszerben szereplőket a nekik kijáró méltósággal kell kezelni.

A természet rendje utal a természetfelettire, ennek köszönhetően a természetet sem kizsákmányolni, sem elhanyagolni nem szabad – nyilatkozott Semjén Zsolt.

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára felelevenítette: 1902 óta emlékeznek meg a madarak és fák napjáról, ez a szokás Magyarországról terjedt el az egész világon.

Nyomatékosította: Assisi Szent Ferenc nagyfokú szemléletformáló egyéniség volt, kinek hatása máig érvényesül.

Kijelentette még: a szemléletformálás a feladata a nemzeti parkoknak is, melyek a hazai ökoturizmus legnagyobb letéteményesesei.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója azt mondta el, hogy napjainkban óránként kihal egy faj, mert az ember elpusztítja az élőhelyeket.

Így van hatalmas funkciója a természetvédelemnek, mivelhogy ezáltal tesszük élhetőbbé a világot – fűzte hozzá. Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési megbízottja kiemelte: mindannyiunk együttes felelőssége, hogy vigyázzunk természeti értékeinkre. Dienes Attila, a szobor alkotója az érdeklődőknek közölte, hogy a 1,5 méter magas, szobor közel fél év alatt jött létre, hozzátéve, hogy a repülő gyurgyalag és a kezén ülő jégmadár a védettségük folytán kapott helyet az alkotásban.

mti