A szúnyogok elleni biológiai védekezést támogatják a PTE mesterei

A szúnyogok elleni biológiai védekezést támogatják a PTE mesterei

A szúnyogok elleni minél hatékonyabb biológiai védekezést szolgálja az az együttműködést, amely a Pécsen funkcionáló Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) és egy biológiai alapú kártevőmentesítést végző, modernizált megoldásokat alkalmazó spanyol vállalat magyarországi leányvállalata közt alakult meg – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a sajtó képviselőivel.

A baranyai egyetemi intézmény a közleményében azt írta: a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjában funkcionáló VNL a spanyol Lokímica Laboratorios magyarországi leányvállalatával, a Lokímica Magyarország Kft. -vel kötött együttműködési megállapodást.

A kommüniké alapján a szerteágazó spanyol piaci jelenléttel büszkélkedhető, több mint háromszáz embert foglalkoztató és 10 millió lakost kiszolgáló – biológiai alapú és zöld szemléletű kártevőmentesítést végző – spanyol társaság a csípőszúnyogokkal, a kullancsokkal, a rágcsálókkal és bármilyen másfajta egészségügyi kártevővel kapcsolatos kutatások területén számít a pécsi virológusok segítéségére.

Kemenesi Gábort, a VNL adjunktusát elevenítve azt írták, „az egészségügyi kártevők elleni védekezés nyugati típusú kultúrája megköveteli, hogy kutatás-innovációs háttér legyen mögötte”, emellettés a biológiai védekezés nem valósulhat meg a akadémiai alapok nélkül.

A pécsi mesterek pillanatnyilag is terepi gyorsdiagnosztikával támogatják a spanyol anyacég tevékenységét, mindent összevetve a biológiai védekezést a begyűjtött minták szélsebes fertőzésszűrésével.

A felfedező alapján a pécsi virológusok elmúlt évtizedben felhalmozott adatállománya konkrétan értékes abban a célzott védekezésben, amit ez a társaság képvisel.

A precíziós védekezés kapcsán Kemenesi Gábor kifejtette: a biológiai védekezés esetén nem a szúnyogot magát irtják, hanem csak a lárva némely fejlődési szakaszait szünteti meg a módszer, ennek értelmében a környezetet is óvja ezáltal. „A már most is alkalmazott eljárással annak az útját is megszüntetik, hogy akár vírussal, vagy parazitával fertőzött szúnyogok tömegével keljenek ki” – jegyezte meg az adjunktus.

Manuel García Howlett-et, a Lokímica Magyarország ügyvezetőjét, a spanyol anyavállalat internacionális igazgatóját elevenítve azt írták, hogy a negyven éve funkcionáló családi cég a kezdetektől fontosnak tartja a kutatást és a fejlesztést, így több évtizede funkcionál egyesült erővel eltérő egyetemekkel.

Az ügyvezető fontosnak tartja a PTE laboratóriumaiban létrejövő kutatási eredmények hasznosítását, mert komoly, akadémiai háttérre alapozhatják munkájukat.

Az információ alapján a védekezés azért is lényeges, mert Európában több inváziós, idegenhonos szúnyogfaj is megjelent az utóbbi években. Ezekből a – betegségeket is terjeszteni képes fajok közül – a tigrisszúnyogot, a japán bozótszúnyogot és a koreai szúnyogot Magyarországon is beazonosították már.

mti