A pécsi havihegyi mandulafa képviseli Magyarországot az Európa fája versenyen

A pécsi havihegyi mandulafa képviseli Magyarországot az Európa fája versenyen

A tavalyi Év fája versenyen győztes pécsi havihegyi mandulafa képviseli Magyarországot az Európa fája titulussal rendelkező megmérettetésen – tájékoztatta a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) a sajtó képviselőit.

A közlemény visszaidézte: az Ökotárs Alapítvány által rendezett, múlt évben júliustól október végéig tartó online szavazást 4779 vokssal – több mint ezer szavazat előnnyel – nyerte meg a pécsi havihegyi templom bejárata előtt álló pécsi mandulafa.

„Janus Pannonius pécsi püspök-költő, a múzeum névadója 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, amely az örök megújulás sajátos szimbóluma lett a településben” – olvasható az összegzésben, amely arra is kitért, hogy a havihegyi öreg fát a JPM Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja fogadta örökbe.

A pécsi mandulafa az Év fája versenyen – a Római-parti fákat, amellett a rendkívüli szebényi hatalmas tölgyfát is maga mögé utasítva – első helyezést ért el 2018-ban, ezáltal a csavarodott törzsű, 135 év körüli növény képviseli Magyarországot az Európa fája versenyen.

Mint emlékeztettek rá, a megmérettetésen eddig háromszor lett első magyar fa, ezenkívül a második helyezést is sikerült többször elnyerni.

mti