A Naprendszer legtávolabbi objektumára bukkant a NASA csillagásza

A Naprendszer legtávolabbi objektumára bukkant a NASA csillagásza

A Naprendszer korábbi legtávolabbi objektumára bukkant az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik csillagásza.

Az újonnan azonosított égitest 140-szer távolabb van a Naptól, mint a Föld, és ha felfedezését hivatalosan megerősítik, ez lesz a Naprendszer legtávolabbi ismert objektuma – adta hírül a The Guardian című brit napilap.

Az eddig legtávolabbi ismert alkotmány, egy törpebolygó, amely a Földnél 120-szor távolabb van a Naptól, és melynek a Farout (Távoli messzeség) nevet adták az után, hogy ugyanez a csillagászcsoport múlt év novemberében észlelte.

A most felfedezett legtávolabbi alkotmány az amerikai csillagászoktól a FarFarout – Felettébb távoli messzeség – becenevet kapta. Scott Sheppard, a washingtoni Carnegie Akadémiai Intézet csillagásza bukkant rá, mikor is csoportjával a kilencedik bolygó után kutatva csillagászati adatokat elemzett.

A feltételezett kilencedik bolygóról Sheppard kutatócsoportja úgy véli, hogy a Plútó mögött lehet a titokzatos Oort-felhőben. A bolygót még nem látták közvetlenül, de a Goblin törpebolygó, melynek felfedezését ősszel hozta nyilvánosságra a kutatócsoport, úgy tűnik, hogy egy hatalmas, láthatatlan alkotmány gravitációs hatása alatt áll, ami megerősítette a csillagászokat abban, hogy létezhet a kilencedik bolygó.

Sheppard közölte, hogy a FarFarout égitestre akkor bukkant, amikor egy múlt héten elhalasztott előadásának idejét arra használta fel, hogy intézetében adatokat elemezzen.

„A FarFarout kissé rejtélyes. Igencsak halvány, észlelésünk képességének határán van” – érvelt. Semmit nem tudunk pályájáról, csak azt tudjuk, hogy eléggé távol van. Közölte még, hogy a újabb megfigyeléseikkel fognak többet megtudni az észlelt felettébb távoli égitestről. Ám évekbe fog telni, amíg a mesterek képdsek lesznek meghatározni pályáját.

A Farout alkotmány a 2018 VG18 jelet kapta az internacionális csillagászati uniótól. Egyes vélemények alapján átmérője 500 kilométer, ami a Merkúr, a Naprendszer legkisebb bolygója egytizedének felel meg. A Farout törpebolygó lehet, mint a Plútó, aminek átmérője csaknem 2400 kilométer. Óriási távolsága okán a Faroutnak több mint ezer évre lehet szüksége ahhoz, hogy egyszer megkerülje a Napot.

mti