A napelem rendszer ára hosszú távú kérdés

A napelem rendszer ára kifizetődő

Ma már nem kérdés, hogy a napelem rendszerek jelentik a közeljövő elektromos háztartási igényeinek megtérülő megoldását. A kérdés mindössze annyi, hogy ki, mikor ismeri ezt fel?

A napelem rendszer áramot termel

A félreértések eloszlatása végett érdemes felhívni a figyelmet, hogy a napelem rendszer nem meleg vizet, hanem közvetlenül villamos áramot termel. A napelem panelekben a nap sugarainak hatására elektromos áram indukálódik. Ezt, az önmagunk megtermelt elektromos áramot lehet ezután bármilyen célra felhasználni a háztartásban.

Magyarország éghajlati adottságait tekintve előnyös helyzetben van. Aránylag sok a napsütéses órák száma, ugyanakkor tudni kell, hogy a napelem rendszer felhős időben is képes az áramtermelésre, mindössze a hatásfoka más.

Napelem rendszerek típusai

Kivitelezését tekintve alapvetően kétfajta napelem rendszer létezik. A szigetszerű telepítés lényege a teljes függetlenség. A megtermelt elektromos áramot átmeneti akkumulátor-tárolókban gyűjti a rendszer, hogy éjszaka, illetve kevesebb napsütéses órákkal megáldott hónapokban is képes legyen biztosítani az elektromos igényeket. Ezt a típust elsősorban elszigetelt házakban, tanyákon, nyaralókban célszerű alkalmazni.

Napelem rendszer családi ház tetjén
Napelem rendszer családi ház tetjén

A másikfajta megoldást a hálózatra tápláló napelemes rendszer képviseli. Itt nincsenek tárolók, ebben az esetben a megtermelt többletenergia a nagy villamos energia szolgáltatók hálózatába kerül betáplálásra. Ugyanakkor kevésbé napfényes időszakokban a hálózati áram felhasználásával pótolja ki a rendszer a hiányzó mennyiséget. Mivel a többletenergiáért a szolgáltatók fizetnek, így a jól megtervezett napelem rendszer éves szinten képes nullára kihozni egy ház villamos áram számláját.

A napelem ára

Minden építkezés hosszú távú befektetésnek minősül, legalább 10-15, de inkább 20-25 éves távlatokban érdemes gondolkodni. A pár millió forintos befektetés a cserép vásárlásakor, remélhetőleg hasznos lesz, és sokáig védeni fogja a házat. Ehhez hasonlóan a napelem ára sem jelent önmagában semmit, csak akkor, ha hosszú távon tudjuk mérlegelni. A havonta kifizetett 10-15 000 Ft-os villanyszámlákhoz képest a napelem ára egyszeri beruházás, minimális fenntartási költséggel. Ezután viszont évekig, évtizedekig nem kell törődjünk a csekkel, nyugodtan hátradőlhetünk, mi már megoldottuk ezt a problémát.

És Önnel mi a helyzet?