A modern kapcsolatokban nyújt támogatást, de a meglévőkben akár zavart is okozhat a mobiltechnológia a magyarok állásfoglalása alapján

A modern kapcsolatokban nyújt támogatást, de a meglévőkben akár zavart is okozhat a mobiltechnológia a magyarok állásfoglalása alapján

Az okostelefon és a közösségi platformok sokak részére megkönnyítik az ismerkedést, a szerelem megtalálását és a barátokkal való kapcsolattartásban is hasznosnak bizonyulnak. A magyarok terjedelmes része ennek köszönhetően szereti magánál tudni a telefonját társaságban is, ugyanakkor a magán találkozók alkalmával a mobilozást a többség udvariatlanságnak tartja – például ez derül ki a Samsung Electronics legfrissebb hazai felméréséből.

2018 december 06-tól lesz megfigyelhető a mozikban Goda Kriszta új, a Samsung Electronics segédkezésével készült vígjátéka, a BÚÉK. Az alkotás a mobilozás és társaskapcsolatok egymásra gyakorolt hatását járja körül. A közelgő bemutató kapcsán a társaság arra keresett választ legfrissebb országos felmérésében, mennyire szorosan kötődnek a magyarok mobileszközeikhez, milyen mértékben befolyásolja társas kapcsolataikat a telefonhasználat.

Párkapcsolatok és mobiltechnológia

A felmérésből kiderül, hogy a 14-18 év közti hazai fiatalok több mint fele (51%) gondolja azt, hogy a mobil modern műszaki megoldás megkönnyíti a szerelem megtalálását. A felnőttek jókora hányada ugyancsak ezen a véleményen van: több mint egyharmaduk (36%) gondolja úgy, hogy a modern műszaki megoldásnak betudhatóan könnyebbé vált az ismerkedés.

Ők mindazonáltal jártasságból beszélnek, ugyanis jó részük valószínűleg jártas az offline társkeresés kapcsán is. Mindkét korcsoportban kimagasló kisebbség vélekedik úgy, hogy a mobil megnehezíti a dolgukat.

Társasági mobilhasználat

Idegesítő, ha a másik a telefonját nyomkodja vacsora közben vagy egy együttes program alkalmával? Létező kapcsolatainkra a párhuzamos mobilozás és az ilyen formában megosztott figyelem negatív hatással is lehet és konfliktusokat gerjeszthet.

A felmérésből kiderül, hogy a egyéni interakciók esetén a jókora többség nem veszi jó néven, ha partnere a telefonjával foglalatoskodik. A felnőttek 86, a kamaszok 84 százalékát zavarja, ha a másik a mobilját nyomkodja önálló beszélgetés közben. Minden harmadik kamasz és minden második felnőtt ugyanakkor egyenesen módfelett zavarónak tartja ezt a viselkedést, mindent összevetve feltétlenül tanácsos mérlegelni partnerünk igényeit, és átértékelni az elintéznivalók sürgősségét az együttes programok alkalmával.

Ami a hívások fogadását illeti, a többség minden korosztályban rangsorol, ha telefoncsörgés közben éppen magán beszélgetést folytat. A felnőttek 73 százaléka csak akkor fogadja a hívást, ha azt felettébb fontosnak ítéli meg. A kamaszok már megengedőbbek: körükben már csak 58 százalék azok aránya, akik csakis kardinális ügyben válaszolnak a hívásokra.

Ha társaságban viszont nem vesszük fel a telefonunkat, mivel magába foglalja saját ügyeinket és akár titkainkat is, az emberek leggyakrabban szeretjük, ha a közelünkben van. A fiatalokra ez fokozottan sajátos. Baráti társaságban a tinédzserek 68 százaléka a közvetlen közelben szereti tudni a telefonját, 26 százalék mindazonáltal gördülékenyen elérhető helyen. A felnőttek 46 százaléka szereti a közvetlen közelében tudni a telefont és 44 százalék könnyűszerrel elérhető helyen. És hogy kerül a telefon az asztalra? A felnőttek 61, a kamaszok 65 százaléka bizony kiteszi a szerkezetet az összejövetelek alkalmával, felnőttek 35 százaléka felfelé fordított, 26 százaléka lefelé fordított képernyővel. A kamaszok körében ez az arány 36-29.

Magyar üzenetváltási etikett

Napjainkban már számtalan platform biztosít lehetőséget az üzenetváltásra nélküle, hogy fel kellene hívnunk a másikat. A kutatásból kiderül, hogy az azonnali információmegosztásra a felnőttek 54, a kamaszok 63 százaléka használja a telefonhívást, üzenetet mindazonáltal 41, amellett 36 százalék küld (chatprogramok és SMS).

A válaszüzenetekkel kapcsolatban máshogyan vélekednek a tinédzserek és a felnőttek. Ezen a téren főként a kamaszok érzései adhatnak okot aggodalomra és jelezhetnek olykor akár önértékelési problémákat is. Ha nem érkezik rögtön reakció egy üzenetre, a kamaszok több mint fele (59%) úgy gondolja, a címzettnek nincs kedve válaszolni, amíg a felnőtteknek csak 26 százaléka tulajdonít ilyen okot a válaszhiánynak. A kamaszok, úgy tűnik, jól ismerik saját korosztályukat: joggal sejtenek elutasítást, ha nem kapnak választ, tudniillik 39 százalékukkal ugyancsak előfordul, hogy nincs kedvük visszaírni másoknak. A felnőttek háromnegyede időhiány folytán nem válaszol, és csak ötödük azért, mert nincs kedve.

Csak rajtunk múlik

A kutatás is alátámasztja, hogy az okostelefon egy szerkentyű a kezünkben, amit használhatunk jól és rosszul nemkülönben. A mobilok nagyszámú zónában megkönnyítik az életünket, egyszerűbbé teszik az ismerkedést, a kapcsolattartást és akár a szerelem megtalálásban is segíthetnek. Minél többet használjuk viszont a készülékünket, annál inkább az életünk kifogástalan lenyomatává válik.

A Samsung részére ennek köszönhetően kiemelten kardinális, hogy felhívja felhasználói figyelmét a felelős, körültekintő mobilhasználat fontosságára. „Az, hogy a mobileszközeink építik vagy rombolják kapcsolatainkat, csak rajtunk, a saját döntéseinken és tudatosságunkon múlik – tette hozzá a kutatás eredményeihez Samu Zsófia, a Samsung Electronics Magyar Zrt. kommunikációs vezetője. – Nagyon sok olyan beállítási lehetőséget ígérnek készülékeink, melyekkel az rajtunk keresztül meghatározott időpontokban kiszűrhető, hogy kik és milyen kommunikációs csatornákon tudnak minket elérni, ha példának okáért pihennénk vagy egy családi, baráti vacsorán vagyunk. Ezek az mérsékelt funkciók segíthetnek minket abban, hogy néha ki tudjunk kapcsolni az állandóan pörgő, összekapcsolt világból.”