A modern BMW 7-es széria

A modern BMW 7-es széria

A korszerű BMW 7-es széria úttörőként mutatja meg az abszolút vezetési inger, a hosszútávon is felülmúlhatatlan menetkomfort és a csúcstechnológiás fejlesztések kiteljesedése felé vezető, új irányt. A luxus színvonalú saját mobilitás effajta újraértelmezésének középpontjában a BMW i7 áll. A tisztán elektromos meghajtású zászlóshajó példásan illeszkedik a BMW új 7-es sorozatába és a bajor prémiumgyártó portfóliójának csúcsán hirdeti a fenntarthatóságot éltető prémium szemléletet.

A modern BMW 7-es széria frontrészének kialakítását olyan hamisítatlan stílusjegyek uralják, amelyek új köntösbe csomagolva éltetik a korszerű luxuslimuzin és a többi BMW modell közti, vitathatatlan rokonságot. A BMW Group innovációs erősségét eközben olyan kiemelkedő felszereltségi opciók hirdetik, mint a tetőkárpitból lenyíló BMW Theatre Screen, a végtelen lehetőségeket és nem mindennapi felhasználói élményeket ígérő BMW iDrive járművezérlő modern műszaki megoldás, a BMW Ívelt Monitor és az automatizált parkolást, emellett manőverezést kínáló Manőver Asszisztens.

A modern BMW 7-es széria nemzetközileg csakis hosszított tengelytávolságú karosszéria-kialakítással válik elérhetővé, amellyel maximalizálja a hátsó üléssor helykínálatát. Itt merőben új és módfelett kiváló színvonalú anyaghasználat, továbbfejlesztett mulattató rendszer és a korszerűsített Executive Lounge opció gondoskodik a felülmúlhatatlan komfort és az exkluzív hangulat kettőséről. A modern BMW 7-es széria műszaki alapjaira épített biztonsági luxusautó 2023-ban csatlakozik a portfólióhoz.

Fenntartható és rugalmas gyártás a BMW Group dingolfingi létesítményében

A modern BMW 7-es széria piaci bevezetése 2022 novemberében kezdődik. 45 évvel az első 7-es BMW világpremierje után, hetedik modellgenerációjába lépve a luxuslimuzin még mindig a BMW Group dingolfingi gyárában készül. Itt a korszerű BMW 7-es széria tisztán elektromos meghajtással, belsőégésű erőforrással és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellváltozatai mindegyik ugyanarról a gyártósorról gurulnak le. A BMW i7 elektromos motorjait és nagyfeszültségű akkumulátorait szintén Dingolfingban állítják elő.

A BMW Group dingolfingi gyárában – éppen olyan a bajor prémiumgyártó egész beszállítói hálózatában – a gyártási folyamatokhoz elengedhetetlen energiát egyre átfogóbb arányban zöldenergia hasznosításával állítják elő. Azonfelül a nyersanyagok szigorúan ellenőrzött kiválasztása és a másodlagos anyagok teljes körű használata is nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a modern BMW 7-es széria eredményesen segítsen elérni a vállalatcsoport ambiciózus fenntarthatósági céljait.

Hamisítatlan stílusjegyek új köntösben: kifejező, lebilincselő és exkluzív karosszéria-kialakítás

A korszerű BMW 7-es széria nagyszerűen erőteljes, exkluzív kisugárzása a modell kimagasló vezetési élményét és progresszív luxusát, sőt még hátsó üléssorának rendhagyó helykínálatát és csúcstechnológiás innovációit hirdeti. A korszerű 7-es BMW magabiztos frontrésze forradalmasítja a bajor prémiummárka olyan ikonikus stílusjegyeit, mint az ikerfényszórók és a vese alakú hűtőrács, egyidejűleg kínálva letaglózó és összetéveszthetetlen első benyomást.

A korszerű BMW 7-es széria már alapfelszereltségként mátrix funkciójú távolsági fénnyel és BMW Selective Beam elvakítás-mentes távolságifény-asszisztenssel dolgozó, adaptív LED-technológiás első fényszórókkal érkezik meg az utakra. A mérnökök a modell világításfunkcióit két külön területre összpontosították. A magasabbra pozícionált, vízszintesen elnyújtott és felettébb keskeny LED-fényforrások a nappali menetfényeknek, a helyzetjelzőknek és az irányjelzőknek adnak otthont. A külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW „Iconic Glow” kristályfényszórók ezelőtt nem látott fényhatásokat idéznek elő, a nappali menetfények és a helyzetjelzők szerepét mivel itt az „L” alakban elrendezett és LED-ekkel egyenként megvilágított Swarovski kristályok töltik be. Az alább pozícionált fényforrásokban a tompított és a távolsági fényszórók kaptak helyet, sötétített búrájukkal mélyen az első lökhárítóba ágyazódva.

A frontrész hatásos kisugárzását a két BMW hűtőrács megnyerő kontúrvilágítása fokozza tovább, amely a BMW „Iconic Glow” kristályfényszórókkal tetszetős üdvözlő és elköszönő fényjátékra is képes. A BMW 7-es széria új modellgenerációjának dizájninnovációi közt megjelenik még az első lökhárító cicoma mentes felületkezelése és a motorháztető középvonalnál kihangsúlyozott, vésett kialakítása.

Végtelenül egységes felületkialakításával, diszkréten és harmonikusan megnövelt külső méreteivel, ugyanakkor hangsúlyos frontrészével a korszerű BMW 7-es széria oldalnézetből is lélegzetelállítóan megnyerő. Ezt a benyomást erősítik megközelítően észrevétlen illesztések mentén, kecsesen integrált oldalablakok is. A nappali menetfényeket hosszan ívelt övvonal köti össze a hátsó lámpákkal, szemrevaló átmenetet képezve a karosszéria alsó és felső kialakítása közt. A be- és kiszállást nagyméretű ajtók könnyítik meg.

Ahogy a frontrészt, úgy a korszerű BMW 7-es széria hátsó kialakítását is a varázslatosan elrendezett felületkezelés jellemzi. A keskenyre rajzolt, LED-technológiás hátsó lámpák a egyszerű eleganciát hirdetik és mélyen a karosszéria oldalába nyúlnak.

A BMW i7 a BMW i divízió hamisítatlan kék árnyalatával hangsúlyozza mértékadó fenntarthatósági tulajdonságait, míg a külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető M Sport csomag karosszéria-kiegészítői a márkára sajátos sportosságot hirdetik. A modern modellgenerációhoz az M Sport Pro csomag is elérhetővé válik. 2023-ban az elképzelések alapján reflektorfénybe gurulnak a modern BMW 7-es széria műszaki alapjaira megtervezett BMW M modellek is, amelyek mind megjelenésüket, mind menettulajdonságaikat nézve új mércét állítanak fel. Ezen modellek opcionális extrafelszereltségei közt a BMW M Performance alkatrészek is megtalálhatók lesznek.

A korszerű BMW 7-es széria karosszériafényezési palettáján egy matt és kilenc metál árnyalat sorakozik. A modell négy eltérő BMW Individual karosszériafényezéssel is megrendelhető, mindemellett a portfólió a későbbiekben extrém merész BMW Individual kivételes fényezésekkel bővül. A BMW Individual részleg gyárilag elérhető, kéttónusú karosszériafényezése újdonságként mutatkozik be a palettán.

A menetkomfort és a komfort új szintje

A modern BMW 7-es széria utasterében a legprogresszívabb luxus fogadja a bajor prémiummárka ügyfeleit. A mérnökök a luxuslimuzin hetedik modellgenerációját a menetdinamika és a menetkomfort közti egyensúly jegyében tervezték meg, amely az utastér egészét is átjárja. A vezető részére a modern 7-es BMW egy magával ragadóan sportos limuzin, míg a hátsó üléssorban utazók a gépjárműben átélhető luxus és komfort új dimenzióját ismerhetik meg.

A korszerű BMW 7-es széria műszerfalán számottevően kevesebb gomb, kapcsoló és vezérlőelem felfedezhető, mint a luxuslimuzin elődmodellje tekintetében. A kulcs e tekintetben a digitalizáció iránti osztatlan elköteleződés, amit a BMW Ívelt Megjelenítő testesít meg. Az egész mértékben digitális modern műszaki megoldás egy 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszeregység és egy 14,9” képernyő-átmérőjű központi megjelenítő kettőséből áll. A kormányt és az automataváltó előválasztó karját újragondolták a tervezők. A BMW Interaction Bar eközben a korszerű BMW 7-es sorozatban ünnepli világpremierjét: az továbbfejlesztett megoldás az utastér hangulatvilágításának része, amelybe a mérnökök integrált vezérlőgombokat terveztek. A jócskán hatékony háttérvilágítással dolgozó elem a műszerfal egész szélességét felöleli és még az ajtókárpitokban is folytatódik.

Egyedi fejlesztés: a BMW Theatre Screen és az Amazon Fire TV

A tetőkárpitból lenyíló BMW Theatre Screen és az integrált Amazon Fire TV utánozhatatlan szórakozási lehetőségeket biztosít a hátsó üléssorban utazóknak. A 8K felbontású és 31,3” átmérőjű érintőképernyő, a Bowers & Wilkins surround audiorendszer (a külön választható extrafelszereltség részeként akár ülésekbe épített kiegészítő funkciókkal), ugyanakkor a hátsó ajtókba épített, 5,5” képernyő-átmérőjű BMW Touch Command táblagépek a korszerű BMW 7-es széria hátsó üléssorát kerekeken guruló privát moziteremmé varázsolják. Az utasok itt videókat nézhetnek, játékokkal játszhatnak, zenéket hallgathatnak, informálódhatnak és letöltött programokat használhatnak – mindezt menet közben. Az Amazon Fire TV a felkapott stream-funkciókat és az élő sporteseményeket, azonkívül híreket egy változatos, mulattató csomag képében egybefogja.

A modern BMW 7-es széria vezetője és első utasa a központi megjelenítőn át a YouTube tartalmai közt is böngészhet, első alkalommal. Az 5G-kompatibilis mobiltechnológia túlságosan sebes online kapcsolatot garantál.

Legyen szó viszont bármilyen mulattató programról, utasainak a BMW i7 egészen sajátos hangélménnyel is kedveskedik. Ez a Hans Zimmer segédkezésével kivitelezett BMW IconicSounds Electric portfólió, amely egész egészében a tisztán elektromos meghajtású luxusautóban hallható első alkalommal.

Új komfortülések alapfelszereltségként és modernizált Executive Lounge opció

A modern BMW 7-es széria már alapfelszereltségként újfejlesztésű komfortülésekkel szerelve gurul le a gyártósorról. A korszerű komfortülések szélesebb ülőfelülettel, ezenfelül nagyobb tartományt lefedő elektromos állíthatósággal, fűtési lehetőséggel és ágyéktámasztó funkcióval fokozzák a vezető és első utasa kényelmét. Az első és a második üléssor opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, multifunkciós ülései hangolt hűtéssel dolgozó, aktív ülésszellőztetést és kilenc programot kínáló masszázsfunkciót tartogatnak.

Az Executive Lounge opció a hátsó üléssorban garantál felülmúlhatatlan menetkomfortot és lehengerlő kényelmet. Az opció része az első utas ülése mögött kivitelezhető fekvőfunkció, amely hézagmentes lábtámasszal fokozza a pihentető utazás kényelmét. Sőt mi több, a mérnökök az elektromos ülésállítás lehetőségeit is továbbfejlesztették, aminek eredményeként extrém komfortos fekvőpozíció állítható be.

A bajor prémiummárka azon fogyasztói, akik saját ízlésük alapján formálnák át a korszerű 7-es BMW utasterét, kényesen összeállított felszereltségi opciók és színkombinációk széles tárházából válogathatnak. Alapfelszereltségként a korszerű BMW 7-es széria üléseit a modern Veganza anyag borítja, amely bőrszerű jellemzőivel, lyuggatott felületével és kidolgozott bélésével magas fokú üléskomfortot garantál. A külön választható extrafelszereltség részeként az utastér a BMW Individual részleg exkluzív, kéttónusú Merino bőrkárpitozásával és Merino bőr / kasmírgyapjú kettős kárpitozásával is megrendelhető. Utóbbi a korszerű BMW 7-es sorozatban ünnepli világpremierjét.

A korszerű BMW 7-es széria alapfelszereltségként kínált négyzónás automata légkondicionálóját és újfejlesztésű, felettébb keskeny kialakítású szellőzőrostélyait a középkonzolon és az ajtókárpitokon éppúgy fűthető könyöktámaszok egészítik ki. Az elődmodellben alkalmazotthoz képest meghatározóan nagyobb felületű, fix panoráma üvegtető szintén a korszerű luxuslimuzin átfogó alapfelszereltségének része. A külön választható extrafelszereltség részeként a modellhez a Sky Lounge panoráma üvegtető új típusa és az automata ajtómechanika is megrendelhető.

Hatékony és erőteljes: a modern BMW 7-es széria piacspecifikus hajtáslánc-portfóliója

Európában a korszerű BMW 7-es sorozatot eleinte mindössze a tisztán elektromos meghajtású BMW i7 xDrive60 modell képviseli (vegyített energiafogyasztás (WLTP): 18,4 – 19,6 kWh / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 0 gramm / km). A BMW i7 xDrive60 modell meghajtásáról két elektromos motor gondoskodik 400 kW / 544 lóerő maximális rendszerteljesítménnyel és egy sor olyan technológiai innovációval, amelyeknek betudhatóan a modell a nagyfeszültségű áramforrás egyetlen feltöltésével a valós stádiumok közti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, átfogó szabvány alapján funkcionáló tesztciklus (WLTP) mérései alapján 590 – 625 kilométer megtételére képes, tisztán elektromos meghajtással. Az Egyesült Államokban, Kínában és egyéb kijelölt értékesítési régiókban a korszerű BMW 7-es széria piaci bevezetését két, benzinmotorral és 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológiával szerelt modell színesíti. A zászlóshajó szerepét ezeken a piacokon a BMW 760i xDrive modell (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 11,2 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 255 gramm / km) tölti be 400 kW / 544 lóerő maximális teljesítményre képes V8-as erőforrásával. Európában 2023 tavaszán csatlakozik a portfólióhoz a korszerű BMW 740d xDrive modell (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 5,9 – 6,9 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 157 – 182 gramm / km), motorházteteje alatt egy 220 kW / 300 lóerő maximális teljesítményre képes, soros hathengeres dízelmotorral.

A korszerű BMW 7-es széria hajtáslánc-portfóliója 2023 elején várhatóan nagyszámú piacon plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellekkel bővül. Ahogy a BMW i7 lemezei alatt, úgy ezekben a modellekben is a BMW eDrive hajtáslánc-technológia legújabb, ötödik generációja dolgozik, a valós állapotok közti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, átfogó szabvány alapján funkcionáló tesztciklus (WLTP) mérései alapján egyetlen feltöltéssel több mint 80 kilométer tisztán elektromos hatótávolságot garantálva. Sőt mi több, a későbbiekben a tisztán elektromos meghajtású BMW i7 újabb változatai is bemutatkoznak, köztük a korszerű zászlóshajóként érkező BMW i7 M70 xDrive modellel (vegyített energiafogyasztás (WLTP): 21,2 – 26,4 kWh / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 0 gramm / km), amely 485 kW / 660 lóerő maximális teljesítményt ígér. (A BMW i7 M70 xDrive modell maximális teljesítményre és vegyített energiafogyasztásra vonatkozó adatai a modell aktuális fejlesztési fázisában és ideiglenes többlet-teljesítménnyel mért, előzetes értékek.)

A futómű-technológiát a menetdinamika és a menetkomfort közti egyensúly jegyében tervezték meg a mérnökök

A modern BMW 7-es széria futómű-technológiája egy sor innovációval támogatja a modell menetdinamika és menetkomfort közti egyensúlyának fenntartását. Az ideális műszaki alapot e téren az elődmodellhez képest számottevő mértékben megnövelt karosszériamerevség, a szélesebb nyomtávok és a nagyobb keréktárcsák egysége adja. A tervezőmérnökök az első és a hátsó tengely alapfelszereltségként kínált légrugós felfüggesztését és a külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető aktív hátsókerék-kormányzást (Integral Active Steering) is részletekbe menően továbbfejlesztették.

A külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető Executive Drive Pro kiegészítő futómű-szabályzás aktív borulásgátló rendszerének hatékonyságát már 48 Volt kapacitású elektromos motor fokozza. Míg a modern műszaki megoldás szüntelen csökkenti az eltérő útegyenetlenségek okozta karosszéria-kilengéseket, új Active Roll Comfort funkciójával ehhez mérten, aktív közbeavatkozásokkal képes állítani a karosszéria adott oldali magasságát. A hajtásfüggő kipörgés-korlátozás az összes régebbinél gyorsabb és precízebb működéssel fokozza a vezetés lendületes, komfortos és biztonságos élményét. Az integrált fékrendszer legkorszerűbb generációja szintén nagyobb pontossággal dolgozik, az összes fékezéskor maximális kezelhetőséget és kiemelkedő pedálérzetet garantálva.

A vezetést és parkolást segítő automatizált rendszerek modernizált technológiája

A korszerű BMW 7-es sorozathoz a bajor prémiumgyártó a vezetést és parkolást segítő automatizált rendszerek korábbi legszélesebb portfólióját teszi elérhetővé. A korszerű luxuslimuzin modernizált technológiai eszköztára nem kizárólagosan a jelen pillanatban használt rendszerek kimagasló funkcionalitásának kiindulópontját adja, de már most megteremti a középtávon érkező, 3-as szintű önvezető modern műszaki megoldás műszaki előfeltételeit is. A Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with Stop & Go function) és a kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant) összedolgozása az automatizált járművezetés intenzív élményével kecsegtet, míg az automata sebességkorlátozás-asszisztens (Speed Limit Assist), az útvonal-figyelő szerepkör, a forgalmi lámpákat felismerő rendszer és az Aktív Navigáció gondoskodik arról, hogy a gépkocsi sebessége és a kormánymozdulatok minden vezetési szituációhoz extrém precízen alkalmazkodjanak.

A Parking Assistant Professional modernizált parkolóasszisztenssel felszerelt modellek tekintetében a tolatási segédlet (Reversing Assistant) akár 200 méteres távolságig is képes önállóan elvégezni a tolatás precíz kormányzási feladatait. A Manőver Asszisztens (Manoeuvre Assistant) mindazonáltal képes bármilyen manővert eltárolni és megismételni: amint a gépjármű egy ezelőtt elmentett manőver helyszínére érkezik, a Manőver Asszisztens (Manoeuvre Assistant) felajánlja, hogy önműködően elvégzi a sikeres manőverhez létfontosságú minden gázadási, fékezési, kormányzási és sebességváltási feladatot. A távvezérlő szerepkör – amely az elképzelések alapján 2023 tavaszán válik elérhetővé – eközben biztosítja a korszerű BMW 7-es széria vezetője részére, hogy az automatizált parkolási manővereket a gépjármű mellett állva, okostelefonján át vezérelje.

Új BMW iDrive járművezérlő modern műszaki megoldás BMW 8.0 operációs rendszerrel

A korszerű BMW 7-es széria globális alapfelszereltségének a korszerű, többszenzoros technológiával dolgozó BMW iDrive járművezérlő modern műszaki megoldás is része, melynek betudhatóan a bajor prémiummárka fogyasztói intuitív módon vezérelhetik a járművet, a navigációs rendszert, az információ-szolgáltató funkciókat, a kommunikációs eszközöket és minden fedélzeti digitális szerepkört. A modern műszaki megoldás alapja a BMW 8.0 operációs rendszer, amely az érintés-érzékeny és hangutasítások útján érkező járművezérlést ugyanúgy kínálja. A BMW Ívelt Monitor és a BMW Interaction Bar mellett a modern BMW 7-es széria alapfelszereltségének a BMW Head-Up megjelenítő legmodernebb generációja is része, amely minden vezetési szituációban garantálja a legrelevánsabb információkat és a legpontosabb iránymutatást – éppen olyan a külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető Augmented View szerepkör, melynek információi első alkalommal a kormány mögötti digitális műszeregységről olvashatók le.

A korszerű My Modes vezetési üzemmódok lehetővé teszik, hogy a bajor prémiumgyártó ügyfélköre részletekbe menően személyre szabják a gépkocsi funkcióit, kijelzett tartalmait és utasterének hangulatát. Az Expressive mód és a Relax mód a korszerű BMW 7-es sorozatban válik első alkalommal aktiválhatóvá, amennyire a külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető Theatre mód és Digital Art mód is (utóbbiak az elképzelések alapján 2023 tavaszán válnak elérhetővé). A korszerű 7-es BMW-ben a BMW Intelligent Personal Assistant új funkciói is bemutatkoznak, a modern műszaki megoldás már csaknem húsz eltérő mintát képes megkülönböztetni és felismerni. Töltésre hangolt útvonaltervezés során a BMW i7 vezetői a BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer kibővített funkcionalitásának előnyeit is élvezhetik.

A hátsó ajtókba épített BMW Touch Command táblagépeknek betudhatóan már a hátsó üléssorban utazóknak is lehetőségük nyílik arra, hogy a beérkező telefonhívásokat a gépkocsi audiorendszerébe továbbítsák. A egyéni eSIM kártya maradéktalanul integrálja a modern 7-es BMW-t a bajor prémiummárka ügyfélkörének digitális ökoszisztémájába. A korszerű BMW Digital Key Plus okoskulcs eközben azt is kínálja – biztonságos használatra tervezett ultraszélessávú technológiájának (UWB – Ultra-Wideband) betudhatóan –, hogy a BMW kliensei Apple iPhone okostelefonjukkal nyissák ki és zárják le új luxuslimuzinjukat.