A Mecsek-hegységről készült geológiai ismeretterjesztő kisfilmsorozat a Pécsi Tudományegyetemen

A Mecsek-hegységről készült geológiai ismeretterjesztő kisfilmsorozat a Pécsi Tudományegyetemen

Háromrészes természettudományos oktató- és ismeretterjesztő kisfilmsorozat készült a Mecsek-hegység földtanáról a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) – közölte a baranyai egyetemi intézmény a sajtó képviselőivel.

A PTE közleményében azt írták, hogy a „pte1367” nevű YouTube-csatornán angol és magyar nyelven elérhető filmek az EDUC Európai Egyetemi Szövetség – nyolc európai egyetem együttműködésével indított együttes, angol nyelvű tanítási platform – keretein belül készültek el.

A PTE saját médiuma, az UnivTV és Bujtor László docens együttműködésében készült, egyenként negyedórás epizódok a legmodernebb kutatási adatokra támaszkodva mutatják be a Mecsek-hegység jura-kréta kori geológiai kifejlődéseit, a hegység példa nélküli földtani értékeit.

A kisfilmek üledékképződési, vulkanikus, eróziós folyamatok bemutatásával, mitöbb kőzetminták hozzájárulásával mutatják be a nézőknek a Pécs környéki övezetben 130-160 millió évvel ezelőtt zajló folyamatokat, amelyek még akkor történtek, amikor a Mecsek-hegység helyén szubtrópusi óceán hullámzott.

A széria kitekint a geológián túl a hidrológiai, geomorfológiai, régészeti és paleontológiai érdekességekre, melyek a Mecsek-hegységet európai értelemben is releváns és érdekes kutatási területté teszik – hívták fel a figyelmet az egyetem közleményében.

mti