A legősibb ismert európai térképet találhatták meg Franciaországban

A legősibb ismert európai térképet találhatták meg Franciaországban

Európa legősibb, ismert területet ábrázoló térképét találhatták meg egy kőlapba vésve szakemberek Franciaországban – írja a Bournemouth-i Egyetem honlapja.

A két méterszer másfél méteres kőlap véseteit tanulmányozó tudósok – a francia Nemzeti Akadémiai Kutatási Centrum, az Inrap régészeti intézet, a Nyugat-Bretagne-i Egyetem és a Bournemouth-i Egyetem munkatársai – alapján a lap nem más, mint egy bronzkori térkép, amely Bretagne nyugati részének egy régióját ábrázolja. A régészek úgy vélik, hogy ez a kőtábla igazság szerint az eddig fellelt legősibb, azonosított területet ábrázoló európai térkép.

A Saint-Bélec-tábla néven ismert lelet a Kr. e. 1900. és Kr. e. 1650. közti időszakból keletkezhet. Bretagne nyugati részén, Finistere-ben egy ősi temetkezési hely feltárásakor bukkant rá 1900-ban egy helyi régész, Paul du Chatellier – idézi fel a BBC hírportálja.

A leletről aztán egy évszázadra megfeledkeztek, évtizedekig tárolták egy várárok alatt, du Chatellier otthonában, a Kernuz-kastélyban.

A tábla után szakember régészek 2014-ben találták meg egy pincében. A kőlapra vésett jeleket és vonalakat értelmezve jöttek rá, hogy egy térképet ábrázolnak.

Az ismétlődő motívumok, amelyeket vonalak kötnek össze, a szakemberek alapján Finistere megye egy részét ábrázolják. A felfedezésről szóló tanulmányt a Francia Őskori Társaság bulletinjében publikálták a tudósok.

A kőtábla vésetei alapján azonosították, hogy az Odet-folyó völgyét ábrázolja a térkép, amelyiknek vonalaiból a vidék folyóinak hálózatát is felismerték.

A térkép csaknem 80 százalékos pontossággal mutatja a folyó több mint 20 kilométer hosszú fejezetének környékét.

Clément Nicolas, a Bournemouth-i Egyetem felfedezője, a tanulmány egyik alkotójának véleménye alapján a térkép valószínűleg egy adott táj megjelölésére szolgálhatott. „Lehet, hogy ezzel igazolták abban az időben egy kisebb herceg vagy király területhez fűződő tulajdonjogát” – mondta Nicolas.

„Hajlamosak vagyunk alábecsülni a múlt társadalmak földrajzi ismereteit. Ez a kőtábla azért is lényeges, mivel megmutatja a kor térképészeti ismereteit” – nyilatkozott a szakember.

mti