A legősibb észak-afrikai kőszerszámokat találták meg marokkói tudósok

A legősibb észak-afrikai kőszerszámokat találták meg marokkói tudósok

Csaknem 1,3 millió éves észak-afrikai kőszerszámokat találtak régészek Marokkóban. A felfedezés alapján jóval ezelőtt kezdődött a kőeszköz-készítés a térségben, mint ezelőtt vélték.

Az internacionális régészcsoport a legősibb észak-afrikai kőbaltakészítő helyszínt tárta fel, amely a mesterek alapján 1,3 millió éves lehet – adta hírül a The Guardian brit napilap online kiadása.

A szakemberek Rabatban elmondták, hogy a lelet több százezer évvel korábbra nyomja az ember őséhez, a Homo erectushoz köthető acheuli kőeszközgyártás észak-afrikai kezdetének időpontját.

A pattintott kőeszközöket egy Casablanca külvárosában található kőbányában végzett ásatásokon találták. Abderrahim Mohib, a francia-marokkói őskori Casablanca-program társigazgatója alapján a lelet az acheuli-kultúra afrikai megjelenésének történetéről folyó vitát is felpezsdítheti.

Ezelőtt úgy gondolták, hogy az acheuli kőeszközgyártás 700 ezer évre nyúlik vissza Észak-Afrikában. Az 1969-ben híressé vált Thomas Quarry I. titulussal rendelkező lelőhelyen most felfedezett kőszerszámok azt jelentik, hogy az acheuli-kultúra majdnem kétszer olyan idős ebben a térségben.

A lelőhelyen egy 17 fős marokkói, francia és olasz kutatókból álló régészcsoport kutatott, és vizsgálta meg az előkerült kőeszközöket.

Abduluhed Ben-Ncer marokkói régész „kronológiai visszalépésként” értékelte a felfedezést. Kiemelte: az acheuli-kultúra megjelenése Marokkóban most már közelít a dél- és kelet-afrikai 1,6, továbbá 1,8 millió évvel ezelőtti időpontokhoz.

Mohib alapján a kutatás révén a Homo erectus változataihoz tartozó előemberek „legrégebbi marokkói jelenlétét” is igazolni tudták.

mti