A Közlekedési Múzeumba kerül Horthy Miklós egykori étkezőkocsija

A Közlekedési Múzeumba kerül Horthy Miklós egykori étkezőkocsija

Megérkezett Magyarországra a Turán 9, Horthy Miklós egykori szerelvényének étkezőkocsija, melynek restaurálását a Közlekedési Múzeum munkatársai hazatérte után rögtön megkezdik.

A Turán vasúti szerelvényt Horthy Miklós kormányzó magas szintű protokoll eseményeken használta 1944-ig, ezután később az korábbi Csehszlovákia területére került. Az étkezőkocsit, azaz a 9-es számú vagont továbbiakban sokáig Csehszlovákia kormánya használta reprezentációs célokra, de az 1970-es években leselejtezték, és magánkézbe került – figyelmeztet a Közlekedési Múzeum által a sajtó számára eljuttatott közleménye.

Mint felidézik, Magyarország egy darabig még próbálkozott a mesés szerelvény visszaszerzésével, de mindezidáig mindössze egy kocsi, a 12-es számú került újra az országba; ez a egész felújítást követően ma a Tatai úti Vasúttörténeti Parkban érzékelhető.

A Turán 9-re döbbenetes állapotban, egy tóparti ház emeleti szintjeként, befalazva találtak rá a szlovákiai Szencen – áll a közleményben.

A múzeumi értékű jármű korábbi tartózkodási helyéről a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe kerül, miután megvásárlására, hazaszállítására és a felújítás idei megkezdésére az intézmény kezdeményezésére az emberi erőforrások minisztere soron kívüli segédkezést biztosított.

Horthy Miklós egykori étkezőkocsijának bontását és szállítását a Közlekedési Múzeum megbízásából a MÁV Rail Tours végezte.

mti