A korai jurakorban élő dinoszauruszok új fajtáját azonosították Délnyugat-Kínában

A korai jurakorban élő dinoszauruszok új fajtáját azonosították Délnyugat-Kínában

A korai jurakorban élő dinoszauruszok egy eddig nem ismert fajtájából származó példány maradványaira bukkantak szakemberek a délnyugat-kínai Jünnan tartományban – számolt be a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A csaknem 190 millió évvel ezelőttről fennmaradt maradványok a thyreophora, vagyis a páncélos dinoszauruszok alrendjébe tartozó példánytól származnak.

A Jünnan Egyetem élettudományi tanszékének kutatócsoportja a csontvázmaradványok – többek között a koponya, végtag- és páncélelemek – vizsgálatának eredményeit az eLife nevű biológiai szaklapban tették közzé.

A Yuxisaurus kopchickinek elnevezett taxont a koponya és a csontváz másfajta részeinek jellegzetességei alapján azonosították. A tanulmány alapján a vizsgált példányt tulajdonságainak rendhagyó kombinációja különbözteti meg a páncélos dinoszauruszok többi, ismert fajtájától.

A tanulmányt jegyző szakértők egyike rámutatott: a maradványok az Ázsiában eddig feltárt páncélos dinoszauruszok legkorábban élt példányától származnak.

Az általánosan elfogadott elmélet alapján a thyreophora alrendjébe tartozó dinoszauruszok a késő jurakorban, csaknem 150 millió évvel ezelőtt éltek.

mti