A jövő mobilitása

A jövő mobilitása

A Bosch és a Daimler együttműködése a teljesen automatizált, vezető nélküli járművek fejlesztését kívánja előmozdítani. A két cég közt most aláírt megállapodással létrejövő fejlesztési szövetség célja, hogy a következő évtized elejére utcai valósággá váljanak a teljesen automatizált (SAE 4. szint) és vezető nélküli (SAE 5. szint) járművek.

A jövő mobilitása
A jövő mobilitása

A szövetség együtt fejleszt ezután szoftvereket és algoritmusokat egy önvezető rendszerhez. A projekt a nemzetközileg az egyik legelismertebb prémium autógyártója, a Daimler átfogó járműipari szakértelmét egyesíti a Föld legnagyobb autóipari beszállítója, a Bosch rendszer- és hardverismereteivel. Az ilyen formában keletkező szinergiák támogatják, hogy ez a modern műszaki megoldás mielőbb gyártásra kész állapotba kerüljön.

A gépkocsi megy a sofőrhöz

A teljesen automatizált, vezető nélküli települési járművekhez konstruált rendszerrel a Bosch és a Daimler javítani kívánja a települési forgalmat, fokozni az utak biztonságát és egy meghatározó építőkockát adni a jövő forgalmához. A modern műszaki megoldás – például – vonzóbbá teszi ezt követően az autómegosztást. Biztosítja a gépjárműben eltöltött idő korrekt kihasználását, továbbá új mobilitási lehetőségeket nyit meg a jogosítvánnyal nem rendelkezők előtt.

A projekt fő célkitűzése egy gyártásra kész önvezető rendszer létrehozása, amelyiknek támogatásával teljesen automatizálttá válhat a települések járműforgalma. A lényeg, hogy a gépkocsi menjen a sofőrhöz, és ne fordítva. Egy előre meghatározott települési szektorban belül az emberek okostelefonjukkal kényelmesen rendelhetnek autómegosztást vagy automata települési taxit, amely értük jön és elviszi őket a kívánt helyre.