A golyóstoll feltalálójáról nyílt emlékkiállítás Hévízen

A golyóstoll feltalálójáról nyílt emlékkiállítás Hévízen

Találmányok tervei és az első megvalósult példányok, azonfelül önálló iratok is láthatók Hévízen azon a bemutatón, amely Bíró László Józsefnek, a golyóstoll feltalálójának állít emléket.

A tárlatmegnyitón Szőcs Géza, a 2015-ös milánói világkiállítás kormánybiztosa azt mondta: az embereket társítja Bíró legismertebb találmánya, tudniillik a golyóstollal hozzávetőlegesen „univerzumot alkotott”. Hangoztatta még: mekkora veszteség az Magyarországnak, hogy egy ekkora elme nem maradhatott a szülőhazájában, a második világháború folyamán el kellett hagynia az anyaországot.

A magyar nemzet hálával tartozik Argentínának, amiért befogadta, új hazája ugyanakkor előrébb is jár Magyarországnál Bíró megbecsülésében, ott tudniillik születésnapján ünneplik a feltalálók napját.

A golyóstoll feltalálójáról nyílt emlékkiállítás Hévízen
illusztráció

Szőcs Géza hangoztatta: első alkalommal a milánói magyar pavilonban, ezt követően az Országos Széchényi Könyvtárban, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, legutóbb ugyanakkor Balatonfüreden volt megfigyelhető ennek a „rendkívüli zseninek” a tevékenységét bemutató kiállítás.

Gretel Matías, a fővárosi argentin külképviselet első titkára a megnyitón azt mondta: Bíró László József nemcsak szimbóluma a két állam közti kapcsolatnak, de példa arra is, hogy „egyesült erővel mire vagyunk képesek”.

Arról már Papp Gábor, Hévíz polgármestere idézte fel meg, hogy Bíró nemcsak újkori polihisztor, de festőművész és újságíró is volt. Olyan időben élt, amikor zsidó származása folytán el kellett hagynia a hazáját, ezáltal került első alkalommal Párizsba, ezután Argentínába.

Azt is hangoztatta még, hogy Hévíz – amerre 50-55 országból érkeznek látogatók -, a gyógyulás, pihenés mellett kulturális programokat is nyújt az ide érkezőknek. A színes határon túli vendégkörnek ugyanakkor a település igyekszik Magyarország kulturális értékeit megmutatni, így rendeztek a korábbi években Munkácsy- és Herendi-kiállítást is.

Bíró László József 1899-ben született Budapesten és 1985-ben Buenos Airesben hunyt el. Legismertebb találmánya az 1938-ban szabadalmaztatott golyóstoll, amit a neve után Biropen néven ismernek a világban, de az ő nevéhez fűződik az automata sebességváltó, a nikontszűrős cigarettaszipka vagy a golyós dezodor kifejlesztése is.

A hévízi emlékkiállítás – amelyen privát iratai, tervei, szabadalmai mellett az első golyóstollak eredeti példányai is megjelennek – május 19-ig megfigyelhető a Gróf I. Festetics György Művelődési Center Muzeális Gyűjteményében.

mti