A Dell modern nyílt hálózati szoftvermegoldása újabb nagy lépés a hálózatok kezelésében

A Dell modern nyílt hálózati szoftvermegoldása újabb nagy lépés a hálózatok kezelésében

A Dell prezentálta a Dell Networking Operating System 10 (OS10) rendszert, amellyel a vállalkozás modern távlatokat nyitott meg a nyílt hálózatkezelésben. Ez az újgenerációs hálózati megoldás adatközponti környezetekben a szoftveres rugalmasság és programozhatóság soros szintjét képviseli. Az OS10 szoftverkörnyezete a hálózatkezelési rétegek szétbontásának hála előrelépést jelent a modern adatközpontok működése terén. A korszerű megoldás hozzájárulásával az ügyfelek több szoftverhasználati eshetőség közül választhatnak az IT üzemeltetése során.

„A modern, szoftveralapú adatközpontok üzemeltetése újszerű megközelítést igényel nem csupán a hálózatok terén, de a kiszolgálók és a tárolók tekintetében szintén. Az OS10 jövőálló megoldást ajánl az ügyfeleknek a hálózatok és az adatközpont-infrastruktúra gyorsabb és következetesebb továbbfejlesztéséhez, mivelhogy nagyobb hatékonyságot, több lehetőséget és testreszabhatóságot biztosít jól skálázható módon”- mondta Tom Burns, a Dell hálózatkezelésért és vállalati infrastruktúrákért felelős alelnöke és vezérigazgatója.

A hálózati operációs rendszer szétbontása

A Dell az OS10 platformját a nyílt szoftverek modularitásának megközelítésével tervezte annak érdekében, hogy a felhasználók a leghatékonyabb és legrugalmasabb útvonalakat hozhassák létre a hálózattal összekötött kiszolgáló rendszerekben. Az OS10 egy alapmodulból és a másmilyen opcionális alkalmazásmodulokból áll. Az ezelőtt szorosan integrált, gyártóspecifikus egybefüggő szoftverbe épített elemeket szétbontották, hogy növeljék az ügyfelek választási lehetőségeit, ezenkívül fejlesszék a vezérelhetőséget és a programozhatóságot.

OS10 alapmodul – Az OS10 alapmodul térítésmentesen hozzáférhető és teljesen nyílt, módosítás nélküli Linux disztribúciót futtat. A Linux az egyik legelterjedtebb operációs rendszer, és együttes platformot biztosít többek közt a hálózatkezelés, a tárolók és a szerverek területén. Az OS10 alapmodul a Linux közösségi megoldásainak előnyeit aknázza ki a felette lévő alkalmazási réteg programozhatóságát, hordozhatóságát és rugalmasságát javítva.

Az OS10 alapmodul az alatta elhelyezkedő Open Compute Project Switch Abstraction Interface (angolul) (SAI) felületét hasznosítja, amely egységes, együttes, programozóbarát nyelv az tényleges gyártó (Dell vagy más szoftver gyártó) hálózati operációs rendszere és a fizikai switch differens áramköri lapkája közt. A SAI biztosítja a switchek mélyebb programozhatóságát a webes cégek és felhőszolgáltatók részére, egyszóval azok mindig a legkorszerűbb műszaki újítások előnyeit élvezhetik.

OS10 alkalmazásmodulok – Az alapmodulra építve az OS10 a Delltől vagy nagyon sok más külső gyártótól származó natív Linux és nyílt forráskódú alkalmazást támogat a tradíciókhoz hű hálózatkezelési funkciók (L2/L3-protokollok) elérésére, akárcsak a felügyeleti és automatizálási készülékekkel kombinált IP, fabric és biztonsági szolgáltatások. Mindez az informatikai műveletek eltérő módjainak és az üzemeltetési folyamatok legelőnyösebb testreszabását teszi lehetővé.

A hálózati működtetéstől a fejlesztési műveletekig (DevOps)

Az OS10 változtatás nélküli Linux-alapja kétséget kizáróan előnyt biztosít, amikor az ügyfelek kiszolgálókon, tárolókon és hálózatokon átívelő alkalmazásokat és adatközpontokat terveznek, nem csupán személyre szabott silókban gondolkodnak. Az OS10 a tradíciókhoz hű programozási eszközöket kereső hálózatüzemeltetők részére szintén vonzó, ugyanakkor a szoftver a szerver, a tároló és a hálózatkezelés szempontjából megbízható, együttes fejlesztési környezetet igénylő, fejlesztő közösségek részére (DevOps) ugyancsak megoldást jelent.

Elérhetőség

Az OS10 alapmodult a Dell várhatóan márciustól értékesíti. A Dell privát alkalmazásmodulok bétatesztelése az év egyéb részében fejeződik be.