A csaptelep megfelelő típusa

Szaniter, mosdókagyló tekerős csaptelep

Legyen szó építkezésről vagy felújításról a ház egyes berendezéseinek, kiegészítőinak megvásárlása sok fejtörést és utánajárást kíván. Nincs ez másképpen a szaniter és a csaptelep esetében sem. Ki kell választani a megfelelő funkciókkal rendelkező és a stílusában illeszkedő elemeket. Ráadásul a kínálat óriási, így a feladata nem könnyű.

Tekerős csap

A hagyományos tekerős csaptelep mellett ismerünk egykaros, termosztátos vagy infravezérlésű kivitelt is. A legrégebbinek tekinthető csaptelep a tekerős (gombos) változat, de ez nem azt jelenti, hogy a mai csaptelep ugyanolyan minőségű, mint a nagyszüleink korában volt. Természetesen a tekerős csap technikája, kiegészítői is változik, fejlődik a korral, ez is lehet a fürdőszoba vagy a konyha éke.

Szaniter, stílusos kádcsaptelep zuhany fejjel
Szaniter, stílusos kádcsaptelep zuhany fejjel

Egykaros csap

Az érthető módon legnépszerűbb csaptelep ugyanakkor az egykaros. Pár évtizeddel ezelőtt már lehetett vele találkozni, de leginkább csak nyugati filmekben. A határok megnyitásakor azután rohamosan elterjedt, ami elsősorban a csaptelep kiváló funkcionalitásának köszönhető. Az egykaros csaptelep nyomás alatt, a csaptelep belsejében keveri a hideg és meleg vizet, ráadásul egyetlen karja segítségével kényelmesen, illetve gyorsan beállítható a kívánt hőfok és az átfolyó víz mennyisége. A minőségi egykaros csaptelep hőfokszabályozása is lehetséges, legalábbis korlátozható. Rengeteg típust találhatunk, csak be kell térjünk egy csaptelep és szaniter üzletbe, vagy megtekinteni egy fürdőszobaszalon, illetve egy konyha bemutatóterem kínálatát.

Termosztátos csap

Szaniter, elektronikus mosdó csaptelep
Szaniter, elektronikus mosdó csaptelep

A kényelem természetesen tovább gyűrűzik, nézzük csak meg a termosztátos csaptelep típusait. Kiváló megoldás a kényelem és a praktikum jegyében. A termosztátos csaptelep biztonságosan tartja a beállított hőfokot, ráadásul személyvédelmi funkciókkal is fel van vértezve. Nem jelent problémát a víznyomás ingadozása és a beépített biztonsági szelep véd a leforrázástól. A csaptelepet gyermekek is nyugodtan használhatják, a rendszer nem engedi a víz hőmérsékletét 38 fok fölé, csak egy külön biztonsági kapcsolóval.

Infravezérlésű csap

Az infracsap vagy infravezérlésű csaptelep elsősorban nem az otthoni, inkább a közösségi mosdó jellemzője. A csaptelep egy beépített infra érzékelőt tartalmaz, amelyik nyitja és zárja a víz útját. Jellemzője, hogy teljesen automatikus működésű, ezáltal higiénikus és gazdaságos. Ráadásul az infracsap jól tűri a nagy igénybevételt is, mondhatni vandálbiztos csaptelep.

Mint fentiekből jól látható a fürdőszoba és a konyha berendezésének csak egy apró kellékéről írtunk pár gondolatot, mégis sok információt kellet megosszunk. Pedig a csaptelep a házépítés vagy felújítás egyik legkisebb eleme, de érdemes jól választani. Reméljük tudtunk egy kicsit segíteni ebben.