200 milliárd forinttal járult hozzá a Huawei a magyar gazdasághoz múlt évben

200 milliárd forinttal járult hozzá a Huawei a magyar gazdasághoz múlt évben

A Huawei Technologies 600,5 millió euróval, azaz csaknem 200 milliárd forinttal járult hozzá Magyarország GDP-jéhez 2019-ben – derült ki az Oxford Economics kimondottan Magyarországot vizsgáló, ma nyilvánosságra hozott tanulmányából. A tanácsadócég azt mérte fel részleteiben, milyen hatással volt a cég tevékenysége a magyar gazdaságra, foglalkoztatásra és adóbevételekre. A részletes elemzés alapján a Huawei gazdasági hatása az elmúlt öt évben megszakítás nélkül növekedett hazánkban, mindemellett a cég minden európai beszerzéseinek hetedét Magyarországon költi el.

Az Oxford Economics idén harmadik alkalommal kreált elemzést a Huawei Technologies infokommunikációs beszállító cég európai, továbbá európai uniós hatásáról. Magyarországra vonatkozóan ezelőtt is publikáltak adatokat, ám ezúttal azt vizsgálták, milyen közvetlen, közvetett, ezenkívül indukált hatással volt a Huawei a hazai termelőipar teljesítményére, sőt még a foglalkoztatásra és az adóbevételekre.

Az internacionális tanácsadócég alapján a társaság közvetlen GVA (bruttó hozzáadott érték) hozzájárulása csak a tavalyi évben közel 39,4 millió euró (csaknem 13 milliárd forint) volt a hazai GDP-hez, ami a 2015-öshöz képest 4,3 százalékos éves növekedést jelent. A Huawei 1,18 milliárd eurót (383 milliárd forint) költött magyar beszállítóinál, ez a cég európai beszerzéseinek 14,1%-át jelenti. A társaság beszerzései is nagyfokúan nőttek hazánkban 2015 óta, éves szinten 4,8 százalékkal.

A cég az ellátási, beszerzési láncán keresztüli, indirekt GVA hozzájárulása a magyar GDP-hez csaknem 404,8 millió euró (131 milliárd forint) volt 2019-ben. Ez a 2015-ös adatokhoz képest 5,2 százalékos növekedést jelent. Ennek közel kétharmada (63,1%, vagy 255,4 millió euró, azaz 83 milliárd forint) a gyártóiparban jelentkezett.

Újabb 156,3 millió euróval (50 milliárd forint) indukált csatornákon át járult hozzá a magyar GDP-hez 2019-ben. Ez a 2015. évi 120,0 millió euróhoz (39 milliárd forint) képest átlagosan évi 6,8 százalék os növekedést jelent. Ennek 19,1 százalékát, vagyis 29,8 millió eurót (9,6 milliárd forint) a bérleti és ingatlanszektor adta.

Az Oxford Economics számításai alapján a Huawei európai tevékenysége mindent összevetve összesen 600,5 millió euróval (200 milliárd forint) járultak hozzá a magyar GDP-hez 2019-ben, ami Magyarország éves bruttó nemzeti össztermékének 0,41%-át teszi ki. A hozzájárulás mértéke a korábbi években örökösen növekedett, 2015 és 2019 közt átlagosan évi 5,5 százalékkal.

Tekintélyesen növekedett a foglalkoztatottság

Országonként vizsgálva 2019-ben Magyarország munkaerőpiacára volt a leginkább pozitív hatással a Huawei. A társaság tevékenysége 2019-ben 21.500 magyar foglalkoztatását támogatta a 2015-ös 18.900-hoz képest. Ez éves szinten átlagosan 3,3 százalékos növekedést jelent, azonkívül a nemzeti foglalkoztatottság 0,45%-át teszi ki.

A Huawei tevékenysége az államkassza bevételeire is pozitív hatással volt. Közvetlenül a cég, mindemellett alkalmazottai 2019-ben 45,5 millió euró (csaknem 15 milliárd forint) adót fizettek be Magyarországon, 2015-ben ez még csak 17,6 millió euró (5,7 milliárd forint) volt. A Huawei magyarországi beszerzései újabb 132,7 millió euró (43 milliárd forint) adóbevételt generáltak közvetett csatornákon át. Mindemellett újabb 68,2 millió euró (22 milliárd forint) adóbevételt indukált a cég tevékenysége.

Teljességében a Huawei jelenléte és tevékenysége 246,4 millió eurónyi (80 milliárd forint) költségvetési bevételt generált Magyarországon 2019-ben, ami 2015-höz képest 5,7 százalékos növekedést jelent.

Felülmúlhatatlan fejlesztések

A Huawei Technologies növekvő gazdasági hatása annak tudható be, hogy a korábbi években egyre több hangsúlyos ICT beruházásban vállalt kulcsszerepet Magyarországon. Például részt vett az EU sürgősségi hívásrendszerének, a 112-nek a fejlesztésében, továbbá a távközlési szolgáltatókkal összefogva fejleszti a mobilhálózatokat is. 2014-ben a Vodafone-nal szövetségben fejlesztette Magyarország 4G-hálózatait, 2018-ban mindazonáltal a Magyar Telekommal és a Vodafone-nal szövetségben kezdték meg az 5G modern műszaki megoldás tesztelését, melyet végül az első kereskedelmi célú magyar 5G hálózat elindítása követett a Huawei és a Vodafone együttes termékeként.

Továbbá Magyarország házigazdája a Huawei legnagyobb, Kínán kívüli ellátási centrumának, mely 5G-felszerelésekkel, telekommunikációs hálózati termékekkel, adatközpontokkal és tárhelyekkel látja el az európai ügyfeleket és vásárlókat.

Az Oxford Economics egész értékelése elérhető a következőkben részletezett linken:

https://www.oxfordeconomics.com/recent-releases/The-Economic-Impact-of-Huawei-in-Europe

Az Oxford Economics-ról

Az Oxford Economics 1981 óta végez gazdasági előrejelzéseket és modellezéseket a külföldre terjeszkedő brit társaságok és pénzügyi intézmények részére. A planéta talán legjelentősebb független teljes körű tanácsadó cége, amely jelentéseket, előrejelzéseket és elemzési eszközöket nyújt több mint 200 országban, 250 ipari szektorban és 7000 településben és régióban. Mindenre kiterjedő gazdasági és ipari modelljeik és elemző eszközeik különleges képességet biztosítanak a külső piaci trendek előrejelzésére és azok gazdasági, társadalmi és kereskedelmi hatásaira.

Az Oxford Economics kulcsfontosságú tanácsadó a vállalati, pénzügyi és kormányzati döntéshozóknak és véleményvezéreknek. Világméretű ügyfélkörük több mint 1500 internacionális szervezetből áll, köztük vezető multinacionális cégek és pénzügyi intézmények, kulcsfontosságú kormányzati szervek és kereskedelmi szövetségek, egyetemek és tanácsadók.