Új ivóvízellátó megoldást fejlesztett az Aquaprofit

Új ivóvízellátó megoldást fejlesztett az Aquaprofit

Az egész világon több ezer ember ivóvízellátását oldhatja meg az Aquaprofit Zrt. legkorszerűbb fejlesztése, az Intelligent Water Aid Technology (IWAT), amely az áramot és vízvezetéket nélkülöző területek, vízhiányos térségek, katasztrófa sújtotta övezetek vagy menekülttáborok vízellátását is képes biztosítani.

Ismertették: az IWAT prototípusa a 2016-os fővárosi Fenntartható Vízipari Megoldások Szakmai vásárának egyik legjelentősebb innovációja volt, létrehozásához a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 200 milliós segédkezést biztosított.

A berendezés naponta akár 10 ezer ember ivóvízszükségletét is képes hosszú távon, fenntartható módon kielégíteni az arzén illetve egyéb szennyező anyagok kiszűrésével, működéséhez mindazonáltal napenergiát használ, amit környezetbarát akkumulátorokban tárol, mindent összevetve nem terheli a környezetet – írták.

Az Aquaprofit a teljeskörű piaci bevezetés előtt egy pilot projekt keretében teszteli az IWAT-ot egy afrikai vagy közép-ázsiai országban, ha ugyanakkor elengedhetetlen, újabb fejlesztéseket hajt végre – áll a közleményben. Hozzátették: a modern víztisztító berendezés finanszírozási és piacra jutási lehetőségeiről pillanatnyilag is tárgyalnak a Világbankkal.

Új ivóvízellátó megoldást fejlesztett az Aquaprofit

Az Aquaprofit Zrt. arra készül, hogy az IWAT és egyéb internacionális projektek, uniós tenderek és határon átnyúló programok tapasztalataira építve tovább növelje jelenlétét az internacionális piacon – áll a közleményben.

Az Aquaprofit Zrt. magyar tulajdonú, környezetvédelemmel és vízgazdálkodással, területfejlesztéssel és turisztikával, azonkívül projektfinanszírozással foglalatoskodó vállalkozás. Az 1994-ben létre hozott vállalat például gyógy- és termálvizek hasznosításában, azonfelül az ivóvízminőség javításában ért el figyelemre méltó eredményeket. Képviseletet működtet Brüsszelben és Limában, Romániában mindazonáltal leányvállalata üzemel. Árbevétele 2014-ben 2,6 milliárd, 2015-ben közel 16 milliárd forint volt.

mti