Új állandó kiállítás az esztergomi Duna Múzeumban

Új állandó kiállítás az esztergomi Duna Múzeumban

A fiatalok kíváncsiságát is felkeltő, az élményeken keresztüli ismeretszerzést támogató új folyamatos tárlat készül az esztergomi Duna Múzeumban – közölte az intézmény igazgatója sajtótájékoztatóján.

Szalkai Tímea információja alapján a modern tárlat minden korcsoportnak párhuzamosan nyújt élményt és ismeretet, a legkisebbeknek szánt tartalmak, manuális elemek minden téma tekintetében megjelennek. A kiállításon nincs ajánlott útvonal, mindenki szabadon járhatja körül a témákat képekkel, animációkkal és interaktív tartalmakkal annyi információt összegyűjtve, amennyi érdekli.

A prezentáció przentálja a vízgazdálkodás múltját és jelenét, a vízzel kapcsolatos innovációkat, szemlélteti a víz erejének felhasználását, téma lesz a folyók szabályozása, hajózással kapcsolatos érdekességek, a klímaváltozás, a fürdés története, külön rész gondoskodik a Balatonnal, az ásványvizekkel és a szódavízzel.

A modern folyamatos tárlat összeállítása előtt több hasonló határon túli múzeumot kerestek fel, mindent összevetve az javaslatok összegyűjtése és továbbfejlesztése után a Duna Múzeum vendégei a legkorszerűbb és egyéni igényeknek megfelelő formában kiállított tárgyakkal találkozhatnak, modern élményekkel gazdagodhatnak – ismertette az igazgatónő.

Horváth István igazgatóhelyettes hangoztatta, felújították a régi expon is kedvelt „vízgépet”, amely most fényekkel, narrációval kiegészítve tárja a közönség elé a víz erejének sokféle hasznosítását.

Láthatók a vízhez kapcsolódó mesterségek is, mint a bolgárkertészek, a Duna-víz árusok, a faúsztatók, a vízimolnárok, halászok vagy az aranymosók, mivel a Duna kisalföldi fejezete Európa egyik gazdag aranymosó helye volt.

A bemutató figyelemfelkeltő része lesz a víz halmazállapotainak bemutatása, ahol szemléletesen, játékos formában, jelenítik meg a három forma jellemzőit. A vízügyi témáknál külön fejezetet kap például az árvíz, a belvíz, a folyószabályozás, a vízügyi műtárgyak és az öntözés.

Minden témának felvázolják a történeti hátterét és eljutnak a jelenig. Mindent összevetve bemutatják, hogyan változik a Föld vízkészlete, a klímaváltozás milyen hatással van az élővilágra és a vízügyi szakembereknek milyen feladatokkal kell szembesülni az éghajlatváltozás hatásai kapcsán.

A prezentáció egyik különlegessége lesz a hajózással foglalatoskodó rész, ahol dunai hajók makettjeit, történeti tárgyait vonultatják fel, de a szódavíz történetét és az ásványvizeket, gyógyvizeket bemutató rész is várhatóan kiérdemeli a résztvevők tetszését.

A érdeklődők részére pihenőhelyet alakítottak ki, ahol a terem két oldalfalán és a plafonon található kijelzőkön filmek, animációk futnak, ráadásul nyugalmat sugárzó fények és zene uralkodik.

A múzeum Víz-Idő című állandó kiállítása 2018 márciusában zárt be, miután 18 éven keresztül szórakoztatta, tanította az érdeklődőket. A korszerű, örökös bemutató megnyitójának tervezett időpontja 2019. szeptember.

A Duna Múzeum a magyar vízügy történetével, a hazai vízgazdálkodással kapcsolatos muzeális értékű tárgyakat, iratokat gyűjti. Minden évben átlagosan 20 ezer vendég részére biztosítsa a vízzel való találkozás, a vízről való játékos ismeretszerzés lehetőségét.

Saját gyűjteményének gondozása mellett szakmai segítséget nyújt a területi vízügyi igazgatóságok által fenntartott vízügyi emlékhelyek, műszaki műemlékek és gyűjtemények nyilvántartásához, kezeléséhez, szakszerű működtetéséhez. Az Esztergom belvárosában, az egykori főkáptalan épületében van, országos gyűjtőkörű szakmúzeum fenntartója az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

mti