Több száz milliárdos fejlesztések Zala megyében

Több száz milliárdos fejlesztések Zala megyében

Több száz milliárd forint értékben valósulnak meg turisztikai, közlekedési- és gazdaságfejlesztési programok Zala megyében, a településeken például intézmények újulnak meg, és bővítik az óvodai-bölcsődei helyeket – jelentették be a megye és Zalaegerszeg vezetői, együttes évindító sajtótájékoztatójukon.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési követe kiemelte, hogy a megyei kórházban 521 millió forintot fordítanak fejlesztésre, újabb 300 millió forintból ugyanakkor a rendelőintézetet újítják fel. A képviselő, aki a Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpálya miniszteri biztosa is, beszámolt arról, hogy az 55-60 százalékos készültségű létesítményben már szüntelen zajlanak tesztelések, múlt évben csaknem negyven társaság vette igénybe a pályát.

Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott az ügyfélbarát és családbarát fejlesztési programok ismertetése mellett elmondta továbbá, hogy a kormányablakbusz szolgáltatásaival a megye legkisebb településeire is sikerült eljutni. A letenyei határátkelőhelyen mindazonáltal a csúcsforgalomban állították szolgálatba a buszt.

Pál Attila (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: a megyében zajló fejlesztések a zalai emberek, vállalkozások összefogásával és a kormány patronálásával valósulhatnak csak meg. Kijelentette, hogy múlt évben a TOP keretében 22,3 milliárd forint állt rendelkezésre a zalai települések fejlesztésére, az összeg idén 4,5 milliárd forinttal egészült ki. A közlekedésfejlesztési programok közül kiemelte, hogy kezdetét vette a Zalaegerszeg és a szlovén határ (Rédics) közti 48,7 kilométeres vasúti pálya felújításának tervezése. A munka hat állomást és nyolc megállóhelyet is érint. Folytatódik a 170 milliárd forint ráfordítással készülő, Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építése, és elkezdődött a zalai megyeszékhelyet Körmenddel összekötő kétszer kétsávos (M8-as és M86-os) gyorsforgalmi út tervezése is – ismertette Pál Attila.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere kiemelte, hogy idén befejeződik a logisztikai center és konténerterminál kialakítása, az északi ipari parkot mindazonáltal tovább bővítik. A MOL zalaegerszegi üzeme 4 milliárd forintot fordít a gumibitumen-gyártás kapacitásának növelésére. Hangoztatta még: Zalaegerszegen csaknem 20 milliárd forint ráfordítással 12 projekt valósul meg: például megújulnak iskolák, óvodák illetve egyéb intézmények, ezenfelül új kerékpár- és turistautak épülnek. A legnagyobb, 9,5 milliárd forintos beruházás keretében új uszoda-tanuszoda épül, a Mindszenty iskolában 3,3 milliárd forint költséggel új tornacsarnokot és vívótermet formálnak ki, ugyanakkor 1,85 milliárd forintos projekt keretében zajlik a Göcseji Múzeum egész felújítása.

MTI