Több mint 240 ezren látogattak el a pécsi Zsolnay Örökségkezelő programjaira és helyszíneire múlt évben

Több mint 240 ezren látogattak el a pécsi Zsolnay Örökségkezelő programjaira és helyszíneire múlt évben

A pandémia ellenére is több mint 240 ezer ember látogatott el a pécsi kulturális holding, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) helyszíneire, rendezvényeire egy év alatt – közölte az társaság sajtótájékoztatóján.

Mint azt az többek között a Kodály Zoltán nevét viselő koncert- és konferenciaközpontot, a Zsolnay Kulturális Negyedet, ezenfelül a pécsi ókeresztény értékeket bemutató világörökségi helyszíneket üzemeltető ZSÖK közleményében írták, előző évben csaknem 1200 programot valósított meg a társaság.

A Zsolnay Kulturális Negyedben januárban és februárban még rekordközeliek voltak a látogatószámok, ezután három hónap bezárás következett. A nyitás utáni két nyári hónap rendkívüli eredményeket hozott, a belföldi látogatóforgalom bővülése csaknem ötven százalékos volt júliusban és augusztusban.

Ősszel a csoportos érdeklődők és a diákcsoportok távolmaradása éreztette a hatását, ezután év utolsó két hónapjában megint bezárásra kényszerültek a Zsolnay-negyed látnivalói. Mindezekkel közösen összesen csaknem 150 ezer vendég volt ott a negyed programjain. Kiemelték: a legnagyobb kíváncsiság még mindig a Zsolnay Aranykora – Gyugyi gyűjteményt övezte, a tárlat 2020-ban ünnepelte 10 éves évfordulóját.

Kitértek arra, hogy 2020-ban ünnepelte az UNESCO világörökségi cím elnyerésének 20 éves jubileumát a pécsi ókeresztény temető, az évben ugyanakkor 25 ezer látogatót fogadtak a világörökségi helyszínek. A garantált tárlatvezetések forgalma 2020-ban a világörökségi helyszíneken is meghaladta az előző évit, a világörökségi sétákon, a föld alatti Pécs túrán és az éjszakai tárlatjáraton csaknem 1700 vendég volt ott – emelték ki.

A koronavírus leginkább a Kodály Center programjain éreztette hatását a kommüniké alapján, 2020-ban a programok több mint fele elmaradt. A 81 megtartott összejövetelen végül csaknem 30 ezer néző volt ott.

Bár 2020-ban csaknem az összes települési programot és fesztivált le kellett mondani a vírushelyzet folytán, öt eseményt meg tudott megszervezni a ZSÖK: a Múzeum Utca Pluszt több, a pécsi kultúráért dolgozó szervezet összefogásával, a Sétatéri estéket a Pannon Filharmonikusokkal együttműködésben, az augusztus 20-i ünnepséget, az október 23-i megemlékezést, emellett az adventi épületfestő gyerekrajz pályázatot a pécsi főtéren álló dzsámi fényfestésével. Ezeken a belvárosi eseményeken összesen 19 ezer vendég volt ott.

mti